"Год блесс Америка" - Тамара Горіха Зерня

"Год блесс Америка" - Тамара Горіха Зерня

Якби не Штати, я б особисто страждала. Я б дивилася відосики Вови без звуку, слухала трансляцію з Ради, перечитувала бе-ме і матюки шановних депутатів, і провалювалася б у безкінечну, непроглядну пітьму чорного самоїдства і сорому за свою країну.

Я б ходила з опущеною головою. Сьогодні, коли мені треба було написати літредактору в Америку, почавши зі слів Hi, I’m from Ukraine… я б сто разів переписувала листа, а потім викинула його, не відправивши.

Я б читала про еміграцію в Австралію або Аргентину, і абсолютно точно подала б заявку на участь у полярній експедиції. Не те щоб у перекладачки і письменниці великі шанси на станції Вернадського, але ж може бути, що їм треба їсти варити, мити підлогу чи вести облік пінгвінів?

А так нічого, ви знаєте. Жити можна. Відкриваєш ранкові новини і читаєш, що «духовний радник Трампа Паула Вайт» проголосила «дику молитву» проти демонічних сил, які намагаються вкрасти у Дональда перемогу.

Не відмовляєш собі у задоволенні піти і переглянути «дику молитву». Двічі, якщо чесно. Непомітно заглиблюєшся у біографію духовного радника. У процесі ловиш себе на тому, що читаєш гігантський, величезний срач на тему, чи був Ісус Христос нелегальним мігрантом.
Трясеш головою, випиваєш іще одну каву, повертаєшся на виборчі форуми. Хрестишся, вилітаєш звідти пробкою. Вмикаєш CNN, дивишся як тисячі членів комісій по всій країні вручну розкривають конверти з бюлетенями, і обережно відключаєш все, включно з телевізором та інтернетом.

До речі, а ви знали, що Брежнєв помер у віці 76 років? Черненко прожив 73 роки? Андропов помер у 70? Всі вони вважалися «кремлівськими старцями», і саме такими ми їх все життя сприймали. А зараз дивишся… У сімдесятирічних живчиків тільки життя починається.

Все, абсолютно все пізнається у порівнянні. Боже збав, я звичайно не хочу сказати, що ми повинні терпіти свого власного дурачка тільки тому, що весь світ навколо теж злетів з котушок і летить у прірву, весело гоцаючи на дерев’яному конику.

Ні, я просто хочу вас підбадьорити. Обравши клоуна, ми спрацювали у загальному тренді. Але рано чи пізно тренд зміниться, і тоді настане велике всесвітнє похмілля, і ми знову будемо як усі, не гірше за людей.

Тамара Горіха Зерня