"ГОДІ СПОЧИВАТИ НА ТОМОСІ. РУХАЄМОСЬ ДАЛІ..." - Олег Шарп

"ГОДІ СПОЧИВАТИ НА ТОМОСІ. РУХАЄМОСЬ ДАЛІ..." - Олег Шарп

Якщо ви звернули увагу, за останню добу з вуст вітчизняних високопосадовців прозвучало два знакових меседжа щодо НАТО. Павло Клімкін заявив, що Україні стати членом НАТО простіше, аніж членом ЄС; Вадим Пристайко, Голова місії України при Організації Північноатлантичного договору - що Україна може стати 31-м членом Альянсу після Македонії.

Такі заяви не робляться на пустому місці - знаю, бо сам перебував на дипломатичній роботі. Вони свідчать про те, що значна частина блокуючої криги скресла, і буде приблизно як з Томосом - ніхто не вірив, що таке можливо у найближчі десятиріччя, а ми - раз і в "дамках".

Нічого не скажу про вступ до ЕС - він нам наразі не потрібен. По-перше, ми ще років 10-12 не будемо готові до нього економічно; по-друге, не хочеться перебирати на себе ті труднощі, які наразі переживає Євросоюз - своїх вистачає.

До чого я... Президент пообіцяв референдум по НАТО. Нам весь час вбивали у голови, що він (референдум) розколе Україну, загострить протистояння її Сходу та Заходу. Війна стала точкою неповернення до такої маніпуляції, а референдум зіграє роль об`єднуючого чинника, який назавжди відсіче нас від мокшанських болот. Частково повторю тези, нещодавно озвучені мною на запасному акаунті.

Наразі євроатлантичні вектори руху нашої країни підтримують приблизно 67% українців - одне з джерел: https://www.golos-ameriki.ru/a/ukrainian-poll-…/4567321.html. Ці цифри необхідно легалізувати на референдумі для того, щоб:

a) про це, як юридично закріплений факт, знали США і ЄС - у подальшому це полегшить проведення будь-якого виду перемовин щодо нашої інтеграції у західні структури;
b) про це, знову таки, як про юридично закріплений факт, знали у Кремлі - він виб'є козирі роспропаганди про те, що «простий народ України проти НАТО і ЄС»;
c) те саме можна сказати і про наших ригів, які будують свою політику на цих посилах.

А тепер подивіться на результати голосування. Так, вони не зовсім реперзентативні, але майже 8 000 людей проголосували за НАТО - стільки респондентів не брали участь в жодному моєму опитуванні. І не звертайте увагу на 95% і 5% - всі вони за Альянс, а відрізняються лише ступінню поміркованності та почуттям гумору.

Таким чином, як юрист, громадянин і патріот, я однозначно ЗА проведення референдуму у поточному році. Вже не встигнути організувати його одночасно з президентськими виборами, але, Петро Олексійовичу, не зупиняйтесь - після президентської перемоги проведіть такий референдум одночасно з парламентськими. Світ - як у західній його цивілізації, так і на східних болотах, повинен знати: совкової та багатовекторної України більше немає. Є Україна та її народ, які ціною власної крові довели своє право бути повноправною частиною Євроатлантичного простору. Альтернативи немає. Шануймося!

Helgi Sharp