"ГОЛОДОМОР…" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ГОЛОДОМОР…" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Голодомор…

У 17 ст. один польський можновладець описав голод на тодішній України. Виглядало це приблизно так: «Зараз там страшний голод. По хатах немає ані крихти хлібу. Тому всі їдять тільки м’ясо». За Речі Посполитої голод виглядав так. А за більшовиків м’яса не було. Нічого не було. Був голод і смерть.

Голодомор…

Виглядає дико, що в той самий час коли вся Україна пухла і вмирала від голоду, СРСР демпінгував на світових ринках збіжжя. Червоній владі була потрібна валюта. Хліб на експорт гнали по-більшовицьки, стахановськими темпами. Тобто – неорганізовано і неефективно. Тому згори спускали громові накази: «Збільшити злібозаготівлі». На місцях кидалися виконувати…

 Голодомор…

Певно більшість українців і досі не відають, що Голодомор в часі збігся з масовим будівництвом заводів, підприємств та електростанцій, які зводили за проектами американських інженерів і під керівництвом американців. Наприклад американська фірма Albert Kahn Associates Incorporated спроектувала в СРСР 521 завод. СРСР ударно закуповував обладнання у компаній «Дженерал електрик», «Вестингауз», «Сміт», тощо. А звідки гроші? З українського хліба. А звідки руки на будівництві? З охоплених Голодомором сіл. І ще – практично раби-в’язні з як раз тоді створеного ГУЛАГ. Що виготовляла ця маса заводів? Вона виробила 21 500 гармат та мінометів, 4013 бойових літаків та 11 783 танки, втрачені Червоною армією лише до 10 липня 1941-го. Імперія працювала на розширення кордонів Імперії, і українці там були лише паливом.

 Голодомор…

Дивовижне відкриття спіткає людину, яка покладе поруч дві мапи – мапу смертності від Голодомору і мапу активності повстанських загонів у 20-ті роки. Так-так, загонів отаманів, що складалися з козаків і старшин Дієвої армії УНР і всіх хто не хотів коритися Москві – хоч у білому, хоч у червоному її варіантах. Мапи збігаються майже ідеально. Саме там, де діяли найбільші й найсильніші загони повстанців, тобто там де найбільше повстанців підтримувало місцеве населення – саме там найбільше лютував Голодомор. Не дивно. Україна певно найбільш запекло опиралася Москві. Навіть захопивши Україну московські більшовики і їхні посіпаки ще до середини 20-х давили Отаманщину. Такого вони точно не забули. Я переконаний Голодомор мав дві мети – витиснути з України валюту (хліб), і зламати хребет нації. Москві це майже вдалося. Наслідками ми смакуємо ще й досі.

 Голодомор…

Щороку вшановуючи ту трагедію, ми ані на мить не мусимо забувати – чому стався Голодомор. Стався він тому, що українці не змогли відстояти свою державу під час Визвольних змагань 1917-1920 рр. Була зроблена шалена помилка. Дієва армія УНР самовіддано билася з більшовиками. Але вона нічого не могла зробити в умовах відверто огидного забезпечення з боку уряду соціалістів з Директорії. Популістів… Про це дуже болісно писати. На жовтень 1918 р. в Україні були підготовлені кадри восьми армійських корпусів + Окремий Запорізький корпус. Уже почалася мобілізація. Країні мала вже налагоджену економіку. Отут сталося протигетьманське повстання, яке зруйнувало всю вертикаль влади. І на це становище прийшли більшовики.

 Тоді у всіх смертних гріхах звинувачували гетьмана – прямо як зараз. На щастя – умови зараз принципово інші. Але справи це не міняє.

 Ми мусимо пам’ятати до чого в Україні призводить повалення гетьманів популістами. Мусимо не забувати до чого в Україні призводить неспроможність відстояти свою державу.

 Голодомор…