"ГОЛОВА КИТАЙСЬКОГО ЦЕНТРОБАНКУ НЕ ПІШОВ У ВІДСТАВКУ" - Антон Швец

"ГОЛОВА КИТАЙСЬКОГО ЦЕНТРОБАНКУ НЕ ПІШОВ У ВІДСТАВКУ" - Антон Швец

Я з цих китаїстів ору чаєчкой.

По всіх російських і по частині українських новинних агенцій повідомили, що у відставку пішов голова Народного Банку Китаю Лю Цзінь. Народний Банк Китаю це китайський національний банк. Але його головою є Pan Gongsheng. В Китаї голова національного банку може НЕ бути членом Компартії, тому його посада нічого не означає. І справжнім головою китайського нацбанку є перший секретар комуністичного осередку Народного Банку. Але у випадку Pan Gongsheng він займає обидві посади одночасно. Тому ця новина не про нього. І не про Народний Банк Китаю.

Насправді у відставку відправився ВІЦЕ-ГОЛОВА та президент БАНКА КИТАЮ Лю Цзінь. Банк Китаю це просто найбільший приватний банк Китаю. Не регулятор. Просто звичайний банк. Ним, звісно, керує і володіє компартія, але там вистачає і інших інвесторів. Але це просто великий банк.

Окремо відмічу.

Загалом навіть відставка не те, що голови нацбанку Китаю, а навіть першого секретаря, не дуже драматична річ. На відміну від США і ФРС, та навіть України та НБУ, голова національного банку Китаю(і навіть перший секретар) це посада десь на рівні рядовий міністр - голова великої провінції. Здається зараз за посадою представник Народного Банку Китаю не входить навіть до профільних партійних комісій де економічний курс країни вирішують(колись входив до речі, в той момент коли все це китайське диво створювали). Така ситуація колись створить для майбутньго Китаю керманича Сі величезні проблеми. І саме тому Китай не стане першою економікою світу.

Але це буде колись.

А зараз ця новина на Китай не вплине ніяк. Ні фейкова, ні справжня.