"Головне з інтерв'ю екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої" - Влад Пономар

"Головне з інтерв'ю екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої" - Влад Пономар

"Росія всіх труїть, а Україна усіх підриває і палить. Загрози збільшилися. Нинішня влада розвертає вже зроблені реформи. Коломойський, використовуючи локальні українські суди, може робити те, що ви бачите він і робить. Ви подивіться, що відбувається, і скільки судів проти НБУ, Міністерства фінансів, Приватбанку".
Головне з інтерв'ю ексголови НБУ Валерії Гонтаревої.

Колишня голова НБУ Валерія Гонтарева розповіла про результати розслідування підпалу її будинку, про суд Суркісів проти Порошенка та чи згортаються реформи в Україні.

Ексголова НБУ Валерія Гонтарева, у минулому головний банкір країни, відповідальний за одну з найефективніших у світі реформ національної банківської системи, в Україні зазнавала системних переслідувань недоброзичливців, серед яких Коломойський. За професійну роботу в фінсекторі країни Гонтаревій довелося заплатити серйозну ціну — постійний моральний тиск, погрози і реальні акти агресії: рік тому спалили її будинок під Києвом, а також автомобіль дружини сина, її повної тезки. На цьому нещастя осені-2019 не закінчилися, тоді ж ексголову НБУ на пішохідній доріжці в Лондоні збив автомобіль, і вона проходила тривалий процес реабілітації в одній із лондонських клінік.

Сьогодні Гонтарева — резидент Великої Британії, вона працює в Інституті міжнародних відносин при Лондонській школі економіки, консультує центробанки різних країн світу з питань монетарної політики, займається розвитком свого медичного стартапу і готується до відкриття Центру дослідження реформ. Вона смутніє, коли мова заходить про Україну і перспективи повернутися на батьківщину.

— Що на сьогодні відомо про розслідування інциденту з вами в Лондоні і справ про підпал вашого майна в Україні?

— В інциденті з машиною, який трапився в Лондоні, поліція не знайшла нічого підозрілого. Вони спочатку думали, що це звичайний інцидент, і ініціювали розслідування тільки тому, що, поки перебувала в шпиталі, підірвали машину сина, потім люди в чорних масках зламали двері в квартиру, в якій вже 20 років ніхто не жив і шукати там було нічого. Але це був такий показовий виступ. І через тиждень спалили мій будинок. Після цього британська поліція набагато пильніше розслідувала епізод, коли мене збили, але станом на сьогодні нічого підозрілого не виявлено. У поліції вважають, що це ДТП.

— Як триває розслідування справ про підпал вашого майна в Україні?

— У справі в Україні нічого не відбувається. Звісно, ми одразу ж написали всі заяви і справу порушили. В обох випадках це був очевидний умисний підпал. На всіх камерах видно, як мій будинок спалили за 28 секунд. Закинули два величезні рюкзаки із запальною сумішшю і військовий фаєр. Коли через 20 хвилин приїхали пожежники, вони не могли 300-метровий будинок навіть за 3 години загасити, таку кількість запальної суміші було використано. Машину спалили так само, і ми звернулися, щоб 2 ці справи об'єднали в одну. Ось їх об'єднали, а далі нічого не відбувається. Єдине нове — це витік інформації на сайті «Трубу прорвало» — розмови [ексголови ДБР Романа] Труби, про те, що треба «кошмарити» Гонтареву, і що він отримав таке завдання з АП. Тобто це Адміністрація президента дала завдання тиснути на мене психологічно, а вже наступної ночі машину підривають, потім у квартиру вламуються і спалюють будинок. Є про що подумати.

— На ваш погляд, Коломойський може зараз застосовувати ті важелі, які він має в Україні, щоб розбити кримінальну справу проти нього в США?

— Звісно, не може. У США абсолютно незалежна правоохоронна система. Тому, використовуючи локальні українські суди, він може робити те, що ви бачите він і робить. Ви подивіться, що відбувається, і скільки судів проти НБУ, Міністерства фінансів, Приватбанку. Минулого тижня у мене була презентація, де я запитувала, чи можна зробити реформи безповоротними. Насправді все можна повернути, навіть ріки назад повертають. У нашій країні так точно. Але американське правосуддя тут абсолютно ні до чого. Навіть якщо Коломойському вдасться зруйнувати все в Україні, американський суд зупинити не можна.

— Чи має бути реакція української влади на цю справу в США? Бо держава Україна заявила, що своїх громадян не видає.

— Після націоналізації Привату, коли було виявлено величезну фінансову діру, тонни документів передали в усі правоохоронні органи, зокрема НАБУ. Тому, коли я через 3,5 роки чую, що [голова НАБУ Артем] Ситник каже, а ось завтра ми щось зробимо, мені хочеться запитати: а де ж ви 3,5 роки панове, були? Ну нехай він хоч зараз щось зробить. Ба більше, ви бачите, що весь світ вже виставляє ситуацію з Приватбанком як ультиматум.

— На якому зараз етапі розгляд позову Суркісів? Суркіс і його офшорні компанії подали позов до Високого суду Лондона проти Петра Порошенка, і ви виступаєте співвідповідачем.

— Я була шокована, бо у мене немає сумнівів, для яких цілей мене туди залучили. Із 200 пунктів, описаних у позові, я зустрічаюся рівно в одному пункті № 31, в якому описано виконання моїх службових обов’язків як голови Нацбанку. Вони мене туди вписали як якірного обвинуваченого лише для того, щоб отримати юрисдикцію Лондонського суду, бо я англійський резидент.

Зараз я подала клопотання про відхилення позову, оскільки це нонсенс і маячня, і клопотання розглядатимуть, по-моєму, 23 березня 2021р. У цій справі триває процес обміну документами. Вони вкотре попросили час до кінця місяця, щоб відповісти на те, що ми їм написали. Тому що ви пам’ятаєте, було рішення щодо Суркісів ВСУ і це рішення чомусь, я не можу вам пояснити чому, воно було 15 червня, а опублікували його лише 2 тижні тому. І зрозуміло, що і Мінфін, і Нацбанк всі дуже раділи, що пов’язаність (Суркісів із Приватбанком до його націоналізації) підтвердили. Насправді цей суд взагалі нічого не підтвердив, а лише відправив в іншу юрисдикцію. По суті, розглядати цю справу з нуля. Тобто, насправді він нічого не підтвердив, але як мінімум те, що ось у цьому своєму позові писали тут у Лондоні Суркіси, це нічого не відповідає дійсності.
Ви ж пам’ятаєте, як відбувалася націоналізація Приватбанку? У нас же є закон, у цьому законі прописано 9 критеріїв визначення пов’язаних осіб, крім того, є комітет, у складі 20 осіб, які ним керувалися. Я на рівні правління бачила тільки загальну картину. Приплітати мене — повний нонсенс. Але що жахливо особисто для мене, що мені доводиться на цей процес витрачати дуже багато особистих коштів. Потрібен не тільки адвокат, але й баристер (категорія адвокатів у Великій Британії, які ведуть справи), який ходить до суду. Тут все це шалено дорого, і як англійський резидент я ще плачу податок, схожий на наш ПДВ. Так що після кожного походу в суд отримую рахунок від юриста в більшому розмірі, ніж моя місячна зарплата. Не тільки я, вся моя сім'я шокована.

— Як ви вважаєте, коли прості люди зрозуміють важливість проведених вами реформ, зокрема важливість очищення банківського ринку?

— Щоб люди розуміли, з людьми ж треба говорити на цю тему. Знаєте, як мені прикро було слухати дебати на Олімпійському між Порошенком і Зеленським. Коли Зеленський питав: «Розкажіть, навіщо ваша Гонтарева обвалила курс і втекла в Лондон?» Я дуже добре це пам’ятаю. А через рік президент Зеленський вибіг і став кричати, що нам потрібен курс 30 гривень, бо такий курс закладений у бюджеті. Водночас у нас із 2015р стабільне ринкове курсоутворення, взагалі жодних проблем немає, дуже стійкий платіжний баланс. Тобто, взагалі немає ніяких страхів, навіть на страшній кризі коронавірусу. І ця людина виходить і ось таке говорить. Мені хотілося його потролити і запитати: «Це що ж, тепер Зеленський хоче обвалити гривню і втекти в Лондон до Гонтаревої?».

— Яка ймовірність того, що проведена вами реформа банківського ринку буде згорнута? За якими маркерами це можна буде зрозуміти?

— (...) Звичайно, все можна повернути назад, зараз визнають «антиколомойський» закон антиконституційним, це ж зараз не складно. Адже після того, як було отримано транш МВФ, наступного ж дня 50 депутатів з орбіти Коломойського і Тимошенко подали в Конституційний суд визнання цього закону антиконституційним. Ну, зрозуміло, якщо його визнають антиконституційним, то зомбі-банки почнуть знову лізти з усіх щілин. Але давайте все-таки думати, що керівництво країни одумається і припинить цей шабаш Конституційного суду.

— За яких умов Україна зможе відновити співпрацю з МВФ? І які помилки вже встигла зробити українська влада, що всі ми опинилися в цій ситуації?

— Мене це питання теж дуже хвилює. Але правильно сказав Сологуб, що тепер довіру МВФ Україні знову потрібно буде заслуговувати. Що до помилок, очевидно, що нинішня влада розвертає вже зроблені реформи. Після заяви Якова Смолія про відставку я дала інтерв'ю для найвідомішого серед банкірів видання Central Banking, в якому сказала, що настав час вводити захисні механізми реформ, і один із таких механізмів — це відкликання траншу, якщо країна розвернула реформу, під обіцянку якої було видано транш. Зараз ми спільно з МВФ і Європейською комісією працюватимемо над цими механізмами. Нашій країні зараз те, що ми робимо, вже не допоможе. Але вважатимемо, що це мій подарунок майбутньому поколінню реформаторів, які, я сподіваюся, прийдуть років через 10 до влади в Україні. Також це допоможе реформаторам інших країн світу.

(…) Ненависть і вандалізм на собі цілком зазнала. Ви розумієте, що навіть Межигір'я Януковичу ніхто не спалив, а у мене будинку більше немає. У першому після пожежі інтерв'ю я сказала: панове, я перша, але не остання. І тепер я спостерігаю як щодня горять якісь машини і будинки. Он Шабуніну будинок спалили, там уже люди були. У мене, хоч нікого в будинку не було. Тобто, загрози тільки збільшилися. Росія всіх труїть, а Україна усіх підриває і палить.

— Ви плануєте створення Центр реформ, чим він займатиметься?

— Консультаціями держав і їхніх центробанків. Я ж багато консультую і зараз. 3 тижні тому консультувала Центральний банк Грузії. Якщо подивитися, то 90% моїх консультацій — це центральні банки і 10% — уряди. А ідея Центру реформ прийшла мені минулого літа на річних зборах Європейського банку реконструкції та розвитку (EBRD), де я вперше озвучила цю ідею, і вона їм дуже сподобалася. Я пояснила, що люди люблять слухати президентів, які за все хороше проти всього поганого, але важливо писати стратегію. Важливо позиціонувати країну в світі, розуміти додаткові ланцюжки, свої переваги. Далі на основі стратегії важливо писати свій п’ятирічний бізнес-план. І вибрати собі якийсь якір: як із точки А — повний кошмар, дійти в точку Б — світле майбутнє. У України таким «якорем» був договір з ЄС, наш рух до Європи, приведення нашого законодавства до європейських.

Влад Пономар