Головний генерал США обговорив підтримку України на зустрічах в Швеції, Фінляндії

Головний генерал США обговорив підтримку України на зустрічах в Швеції, Фінляндії

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі перебуває з візитом в Швеції та Фінляндії. Під час візиту, покликаного показати підтримку США членству двох країн в НАТО, йшлося і про Україну.

Російська агресія та підтримка України з боку США та Швеції а також членство Швеції в НАТО стали предметом обговорення між Міллі та прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон в суботу. Зустріч відбулась на борту американського корабля Kearsarge в Стокгольмі, повідомили в уряді Швеції.

Корабель США Kearsarge прибув до Швеції для участі в масштабних навчаннях НАТО Baltops, що розпочнуться наступного тижня.

"Дякую за підтримку! Разом ми сильніші", - йдеться в соцмережевому дописі Андерссон.

В п'ятницю Міллі провів зустріч з президентом Фінляндії Саулі Нііністо, під час якої посадовці обговорили питання європейської безпеки в контексті російського вторгнення до України а також співпрацю США та Фінляндії, повідомили в Пентагоні.

"Ми обговорили теперішній етап та прогнози щодо війни в Україні, - написав у Twitter Нііністо. - Потужну підтримку членства Фінляндії в НАТО та двосторонню співпрацю між Фінляндією та США".

В червні в Мадриді заплановано засідання НАТО, на якому буде обговорюватись, зокрема і членство в Альянсі Швеції та Фінляндії. Єдина країна НАТО, яка виступила із застереженнями стосовно членства - це Туреччина. Раніше США висловлювали впевненість в тому, що підтримку Туреччини буде отримано. В п'ятницю генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом і заявив, що діалог з цього питання триватиме.

15 червня відбудеться третє засідання Міжнародної контактної групи з оборони України під головуванням очільника Пентагону Ллойда Остін, повідомляють ЗМІ. Під час перших двох засідань "Рамштайн-1" та "Рамштайн-2", більше 40 країн взяли участь в координації оборонної допомоги Україні.