"ГОНЧАРУК. НОВИЙ ПРОЕКТ БОГДАНА?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ГОНЧАРУК. НОВИЙ ПРОЕКТ БОГДАНА?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Призначення прем’єр-міністром Олексія Гончарука і щирі вітання йому з боку президента Зеленскього ще раз підтверджують тези, які я висловив раніше – прем’єром призначено чисто технічну кандидатуру, керувати економікою насправді буде пан Богдан, а Володимир Зеленський не керує країною – він продовжує бути шоуменом, який грає роль президента України перед спільнотою громадян. Але чому саме Гончарук?

Біографія Гончарука – у всіх українських ЗМІ. Вже зрозуміло, «уряд технократів» – байка, Гончарук – ніякий не технократ, він ніколи не керував ані великими державними установами, ані крупними бізнес-проектами. Гончарук гарно знайомий з Абромавічусом і Нефьодовим – по спільним грантоїдським проектам. Гончарука називають людиною голови ОПУ Андрія Богдана – він колишній заступник Богдана і саме Богдан сприйняв призначенню Гончарука прем’єром. Як Гончарук познайомився з Богданом – таємниця, цілком можливо – знову таки через грантоїдську тусовку (Богдан помічений в контактах з Шабуніним, наприклад). Для трійці «Богдан – Зеленський – Разумков» особа Гончарука – напрочуд зручна. З одного боку, він – фігура відверто слабка, а відтак не буде претендувати на якусь самостійність в рішеннях. З іншого боку – Гончарук мусить сподобатися Заходу.

Гончарук – не економіст, не бізнесмен-виробничник і не адміністратор зі стажем. Він – юрист. Він не приховує, основні задачі, поставлені перед ним – це запуск ринку землі, приватизація крупних державних об’єктів і залучення в Україну іноземного капіталу. Юридичний досвід в цих питаннях йому явно знадобиться значно більше за уміння створювати додаткову вартість. Якщо всі наміри пройдуть успішно – їх запишуть в актив президенту Зеленському. Якщо ні – цапом-відбувайлом призначать Гончарука. Зеленський вже заявив про можливість нових дострокових виборів і про відставку уряду за рік, якщо той не виправдає сподівань.

І ще – Олексій Гончарук на диво лояльно ставиться до команди п’ятого президента Петра Порошенка. 

Прем’єр дякував Порошенку за зроблену роботу зразу після президентських виборів. Прем’єр Гончарук, на відміну від президента Зеленського, відкритий для преси – зразу після призначення він дав велике інтерв’ю шести ЗМІ, в яких повторив практично те саме – попередні п’ять років країна рухалася в правильному напрямку і він збирається робити те саме. Окремо Гончарук наговорив компліментів екс-міністру Супрун, голові «Укрпошти» Смілянському, тощо. Це дивує – украй непривабливі характеристики всім їм давали не тільки противники Порошенка, а й подекуди сам президент Зеленський (пригадайте його вислів про «Лікаря Смерть»).

Навіщо Гончарук все це говорить? Перше, що спадає на думку – тому що це чиста правда. ЗЕкоманда справді не має іншого вибору крім продовжувати робити те, що робив Порошенко. Проте. Уже видно як характеристики Гончарука щодо попередньої влади стали приводом до глузів прибічників Порошенка і водночас люто збурюють прибічників Зеленського. Очевидно, робити такі заяви для Гончарука – небезпечно. Те, що за рік молочні ріки не потечуть, кисільних берегів не з’явиться, тарифи не впадуть, українці з Польщі масово не повернуться і ціни в магазинах не зменшаться – очевидно. Натомість реальна можливість репутаційних втрат через запуск ринку земель. Подальшій перебіг подій – зрозумілий. Цапом-відбувайлом призначать Гончарука – і тоді йому зразу пригадають лояльність до «бариг і мародерів». Логічно? Навіщо ж він висловлює свої думки так відверто?

Ризикну припустити таке. Гончарук має всі шанси стати найменш токсичним з усіх прем’єрів часів Зеленського – просто тому, що його прем’єрство захоплює інерцію від економічного зростання часів Порошенка, за наступних за ним прем’єрів ситуація буде «веселіша». І от, розуміючи що виконати всього обіцяного Зеленському не вдасться і що незадоволення ним буде зростати аж до критичних меж, можливо Андрій Богдан заходився працювати над новим проектом – готувати кандидата, який мусить піти на наступні президентські вибори. І перемогти. В разі повернення у президенти Порошенка, Богдану не світить нічого гарного – авторства проекту «президент Зеленський» йому не простять. Єдиний вихід для Богдана – запропонувати суспільству кандидата альтернативного і Зеленському, і Порошенку, але близького для виборців і першого, і другого водночас. Гончарук нині старанно відпрацьовує цей образ, своєю поведінкою штибу «і вашим і нашим». Смішно? А ви пригадайте.

Історія раз. Грудень 1999 р. Президент Кучма призначає прем’єр-міністром молодого голову Нацбанку Віктора Ющенка. За рік ВР відправляє прем’єра у відставку. Ющенко, який раніше називав Кучму «батьком», стає лідером опозиції, обходить опозиціонерів тодішніх – Мороза і Тимошенко, і у 2005 р. стає президентом України. Історія два. 2015 р. Люстрований чиновник часів Януковича Андрій Богдан, переглянувши серіал «Слуга народу», починає підбивати шоумена Зеленського поборотися за посаду президента в реалі. Результатом ми смакуємо зараз. Зважте на те, що в політику Богдан прийшов як член команди Ющенка, потім був помічником головного юриста БЮТ нардепа Портнова, потім працював в уряді Азарова за Януковича… Хтось вірить що ця людина зберігатиме вірність Зеленському коли запахне смаленим? От саме тому – Гончарук.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко