"ГОНЧАРУК ОБІЦЯЄ ДОРОГИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ГОНЧАРУК ОБІЦЯЄ ДОРОГИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Прем’єр-міністр Гончарук в ефірі програми «Право на владу» поремствував, що будувати дороги і мости, мовляв, заважають «корупція і безпорадність». При цьому прем’єр заявив, що в наступні 3-5 років якісні дороги мусять зв’язати всі крупні міста, тож з 1 березня розпочинається велике будівництво доріг, і що бюджетом заплановано збудувати 4 тис. км. доріг.

На корупцію Гончаруку нарікати марно – наш молодий прем’єр вже заявив, що на топ-рівні корупції нема, а риба, як відомо гниє з голови. Очевидно, що з корупцією на НЕтоп-рівнях ЗЕкоманда розбереться швидко, і скоро новенькі автобани вкриють всю країну. А от наведена прем’єром Гончаруком цифра справді наводить на роздуми.

19 липня президент Зеленський видав указ про створення умов для розвитку та підвищення якості автомобільних доріг. Указ президента передбачав першочергово проведення капітального ремонту 24 тис. км основних магістралей, на що необхідно 150 мільярдів грн. Указ зразу ж наразився на критику багато разів критикованого ЗЕкомандою екс-міністра інфраструктури Володимира Омеляна. І от чому.

По-перше, в Україні 169 тис. км. доріг різних категорій. 24 тис. км відремонтують – а решта? По-друге, 150 мільйонів передбачених урядом для 24 тис. км. доріг – це 6 250 000 грн за 1 км доріг першої або другої категорії, за словами Омеляна він дуже хотів би побачити автодорожні фірми (в т ч європейські) які візьмуться виконувати ці роботи за такі гроші (відтак, очевидно – зробити за ці гроші можна лише щось штибу «косо, криво – аби живо»). Нарешті, по-третє – серйозні питання викликав намір відремонтувати за 5 років 24 км доріг – при тому, що на момент обрання Зеленського Укравтодор уже вийшов на цифру 5000 км за рік і нарощував обсяги виконання робіт.

Повторюю – 5000 км. за рік! Щойно уряд Гончарука заявив про намір відремонтувати 4000 км. за рік і це подається як велика перемога. І це не вперше. 29 жовтня поточного року Зеленський з Гончаруком з помпою відкрили ділянку траси «Запоріжжя-Маріуполь». Було заявлено, що за попередні три роки було відремонтовано лише 70 км дороги, тоді як за три місяці президента Зеленського відремонтовано 130. Перемога? Екс-міністр Омелян «перемогу» пояснив просто. За попередні два роки на цю трасу були зроблені паспорти і проведені тендери. У 2019 р. в дорожньому фонді на дорогу було передбачено 1,6 мільярди грн. для ремонту 80 км. Влітку виділили ще 1 мільярд на ремонт решти 50 км. От і весь рекорд. Просто відремонтувавши трасу біля Маріуполя, ЗЕкоманда зірвала ремонт десь в іншому регіоні країни – і подала це як велику перемогу «нових облич». Як за совка. Очевидно – щось подібне буде відбуватися й надалі.

Бо є дуже простий секрет всіх подвигів: працювати керівником – треба уміти. Дилетант винесений на високу посаду часто уміє гарно говорити і малювати райдужні перспективи. Але чого дилетант не вміє, так це людей для робіт підбирати, переговори вести та бюджети розраховувати. Всьому цьому роками навчаються, в т. ч. на власних гірких помилках. А відтак результат діяльності дилетанта – прогнозований.

Екс-міністр Омелян повідомив що на 2020 рік його міністерство мало намір відремонтувати 10 тисяч км. доріг. Могло би й більше, якби не одне але – грошей треба. Україна не має коштів аби відремонтувати все і зразу. Подвиги залежать від грошей і тільки від грошей. «Не забудьте передбачити мінімум 75 млрд грн для Дорожного Фонду в Державному бюджеті на 2020 рік на дорожню мережу плюс 10 млрд грн на територіальні дороги між райцентрами» - порадив екс-міністр Омелян ЗЕкоманді. Наведу ще одну цифру. За Омеляном у 2020 р. його міністерство планувало відновити 10 тисяч км доріг, проти 4 тисяч км, які Гончарук вже подає за перемогу. Коментарі зайві.

Певно от тому Гончарук уже заговорив про корупцію, від якої всі біди. Бо знає – і обіцяних 4000 швидше за все він не зробить. Хоча в чомусь він правий. Там де керувати беруться дилетанти, корупція заводиться просто від бруду.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко