Гонтарєва розповіла, хто тепер "годує" Україну

Гонтарєва розповіла, хто тепер "годує" Україну

За перші 4 місяці цього року заробітчани перерахували в Україну $554 млн. Це на 8,4% більше ніж у такий період минулого року. Про це повідомили в Нацбанку.

"Заробітчани залишаються нашим основним інвестором. Для порівняння, Міжнародний валютний фонд за цей період ще не перерахував в Україну жодного центу, бо призупинив свою програму в Україні, посилаючись на політичну кризу в державі", - говорить "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

За останній рік грошові перекази із-за кордону в Україну збільшуються. Однак більшість заробітчан надає перевагу передачі коштів не через банківську систему, а через знайомих і водіїв автобусів. Також поза увагою спеціалістів НБУ лишаються 2-4-місячні тури заробітчан у Польщу та Чехію. Туди та назад люди їдуть спеціальними автобусами. Ними ж і привозять зароблене.

"Такий стан речей можна пояснити просто – люди бояться мати справу з нашими банками, вірніше Нацбанком. Вони не хочуть, аби вони перерахували євро, а їхні родичі зняли гривні. Ще й заплатили якісь податки, тому віддають перевагу старим способам", - каже фахівець.

Через те, що перерахунки коштів переважно роблять поза банківською системою, в Українському аналітичному центрі вважають, що за рік в Україну надходить близько $3-5 млрд. Це становить 15-30% річного бюджету України.

"Українці за час своїх заробітків за кордоном стали свого роду феноменом. Вони перераховують на батьківщину майже такі самі гроші як американці та росіяни. Хоча населення в цих країнах значно більше ніж у нас. Тому якщо вже влада не може створити нормальних умов для роботи в Україні, то нехай хоча би не заважає цим людям переказувати гроші. Для цього варто зняти всі обмеження на перекази валюти в Україну, а також працювати із керівництвом Італії, Іспанії, Португалії та Польщі. Аби наших людей там офіційно влаштовували на роботу та не утискали", - каже Олександр Охріменко.

Нагадаємо, за останні 5 років із-за кордону в Україну переказали $30 млрд.

Джерело