"Гордість російського воєнного флоту – перемога над шведами у Гангутській битві" - Павло Бондаренко

"Гордість російського воєнного флоту – перемога над шведами у Гангутській битві" - Павло Бондаренко

А от вам ще з історії країни на болотах, яку давно перетворено на брехливу пропаганду. Гордість російського воєнного флоту – перемога над шведами у Гангутській битві 26 липня 1714 року. То була перша і визначна морська перемога Московського царства. Про неї тамтешнім школярам на уроках історії розповідають. Щоправда, без подробиць. Аби нікому в голову крамольні думки не лізли. Але ми поцікавимося деталями.

З боку шведів у тій "грандіозній битві" брали участь 1 плавуча батарея, три шхерботи (маломірні парусно-гребні судна довжиною 8 метрів, тобто фактично човни) та 6 галер. Загальна кількість гармат - 116.

По факту це був не флот і навіть не флотилія, а невеликий загін різноманітних суден. Плавуча батарея взагалі була нерухома. Її пересували на буксирі.

З боку московитів під безпосереднім командуванням Петра І Антихриста – 99 галер, кожна з яких мала до 20 гармат. Тобто перевага у вогневій потузі - абсолютна. Перевага у живій силі - більш ніж 15-разова - на борту галер був 15-тисячний десант.

При цьому шведи зуміли ще й відбити дві атаки. Людські втрати московитів і шведів майже співставні, зате не співставні втрати кораблів, бо 29 галер Петра було потоплено, ще 20 суттєво пошкоджено. За цю "видатну перемогу" над крихітною шведською флотилією (вірніше, як пишуть в літературі, загоном кораблів) Петро сам себе призвів у віце-адмірали.

І ще – не обійшлося без традиційної російської брехні. Плоскодонна плавуча батарея (прам) "Елефант" під умілими перами московських істориків перетворилася на 18-гарматний ФРЕГАТ "Елефант". Подібний "фрегат" ви бачите на фото. Тільки на цьому - 44 гармати. Уявіть собі чим був той "грізний" шведський флагман з утричі меншою кількістю артилерії, і відповідно - утричі менших розмірів.

А щоб та "перемога" вигладала красивою, до шведських сил ті ж такі вмілі пера додали ще й 15 лінійних кораблів. Які насправді стояли в іншому місці і від яких флот Петра просто втік.

Така ось "перемога" була насправді.

Хоча формально - да. Перемога. Головне - "видатна".