"ГОРДОН ВИМАГАЄ ВИБАЧЕНЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ГОРДОН ВИМАГАЄ ВИБАЧЕНЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Журналіст Гордон виступив з дещо дивовижною заявою. Після того, як видання «Гордон» опублікувало інтерв’ю з терористом Ігорем Гіркіним, а під офісом видання «Гордон» зібралися збурені громадяни, Гордон заявив, що інтерв’ю зі зрадницею і колаборанткою Наталією Поклонською та з терористом Гіркіним він брав за згоди та сприяння Генеральної прокуратури України та Служби безпеки. Мовляв – то була така спецоперація з метою здобути від Поклонської та Гіркіна потрібну інформацію. Водночас Гордон пригрозив переслідуваннями громадянам які приходили висловити своє збурення та зажадав вибачень у п’ятого президента України Петра Порошенка та всіх хто висловив осуд Гордону за інтерв’ю з терористом.

З погляду логіки ситуація викликає подив і наводить на думку, що Гордон у своєму зверненні по-перше – збрехав, по-друге – продовжує виконувати якусь огидну провокацію, але аж ніяк не спільно з СБУ. Якщо його інтерв’ю було частиною спецоперації СБУ – заявляти про це мусило СБУ, а ніяк не Гордон. Робота спецслужб має свої закони, якщо Гордон виступав як агент СБУ – він давав підписку про нерозголошення деталей операції, й відтак його заява про роботу на СБУ – уже злочин. Так, СБУ має в активі різні операції – як «воскресіння Бабченка» наприклад. Але різниця в тому, що там про операцію повідомив голова СБУ Грицак, а тут СБУ всього лише обіцяє вивчити деталі інтерв’ю. Брехнею аж смердить.

По-друге. Очевидно, запустивши в медіа-простір зрадницю і терориста, ніякої реально корисної інформації Гордон здобути не міг. З заяви Гордона про «інтерв’ю спільно з СБУ» сам Стрелков уже посміявся – мовляв нічого іншого він не чекав і кожен вирішував свою задачу. Власне – якої ще інформації хотів дізнатися Гордон, якщо і Поклонська і Гіркін наразі дали сотні інтерв’ю – російським ЗМІ, численним Ютуб-каналам, тощо? Ба-більше, той хто досліджував численні інтерв’ю Гіркіна знає десятки випадків коли Гіркін відверто суперечить сам собі.

А от шкода від інтерв’ю – неймовірна. Сотні тисяч людей в Україні пройшли війну були поранені і скалічені, страждають на ПТСР. Всім їм і їхнім родичам та родичам загиблих щойно смачно плюнули в душу.

І от тут виникає до біса питань до чинної влади. На момент написання цих рядків ані ГПУ, ані СБУ офіційно НЕ визнали своєї дотичності до інтерв’ю Гордона. Як подяку собі Гордон подав висловлювання заступника генпрокурора Мамедова, але в реальності слова Мамедова звучали так: «Журналіст бере інтерв’ю, а я як генеральний прокурор… аналізую сказане і досліджую факти. Тому в цьому випадку можу висловити лише подяку, а не критикувати за ті свідчення які почуло наше суспільство». Простіше кажучи, Мамедов у такий спосіб просто ухилився від оцінки, роздавши «і вашим – і нашим».

Проте. Своїм інтерв’ю Гордон, як це не парадоксально, добряче поставив підніжку діючий владі. Всі три інтерв’ю – з Поклонською, з Гіркіним і з заступником офісу президента Трофімовим, де той назвав дії попередньої влади щодо помісної церкви такими, що «дискредитували мільйони віруючих українців», з’явилися прямо напередодні річниці інавгурації Володимира Зелнського. А ще – вони з’явилися в той час, коли на українську делегацію у Мінську стався жорсткий накат з боку представників Росії.

Прямо напередодні прес-конференції з приводу річниці інавгурації Зеленського, Гордон неймовірно поляризував суспільство. Патріоти разом із фракцією «Європейської солідарності» вимагають відкриття СБУ справи проти Гордона за пропаганду тероризму. Водночас проросійська частина суспільства заголосила «руки геть від журналістики». Зеленський, який намагається бути «примирителем», тепер мусить говорити про це, а не про якісь свої досягнення. Він мусить або визнати що інтерв’ю терористів і зрадників на українських медіа – норма, або – реагувати. Третього не дано. Очевидно, це – провокація, і Гордон тут – лише інструмент.

На цьому тлі його вимагання якихось вибачень – лише чергове лицемірство.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко