"ГОТУЙМОСЯ ДО ВІЯЛЬНИХ ВІДКЛЮЧЕНЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ГОТУЙМОСЯ ДО ВІЯЛЬНИХ ВІДКЛЮЧЕНЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Популістична казка про «кінець епохи бідності» добігає свого кінця і на заміну їй приходить реальність – шокуюче сувора. Оголошуючи карантин, зелена команда за звичкою наобіцяла, що електрика подаватиметься в повному обсязі та зупинена не буде. Українською це означало: «Можна не платити». А вже 2 квітня під час селекторної наради у тво міністра енергетики, керівники компаній-операторів наголосили на важливості дотримання платіжної дисципліни, простіше – закликали населення платити за електрику. Інакше – не буде електрики.

Жарти в сторону. Керівництво Житомиробленерго відкритим текстом заявило про намір впровадити віяльні відключення електрики для підприємств і побутових споживачів. Причина – відсутність платежів. Люди за електрику платити не вважають за потрібне, а бюджет країни брати на себе розходи електростанцій не поспішає. Власне – й не може, там і так скорочують все що можуть.

Що відбувається? Те що й мусить. Україну наздогнали наслідки кричущого популізму ЗЕкоманди з одного боку та маніпуляцій солодкої парочки голови комітету ВР з питань ПЕК Андрія Геруса та екс-міністра енергетики Олексія Оржеля. Тарифи на комунальні платежі були одним з наріжних каменів нищівної критики п’ятого президента Порошенка. Зменшення тарифів на комуналку від ЗЕкоманди чекали більшість її виборців. Довелося зменшувати… У той самий час Україна почала робити те, чого не робила кілька років – імпортувати вугілля для ТЕС (з окупованих районів Донбасу – через Росію) та саму електроенергію – з Росії через Білорусь. Журналісти зловили Андрія Геруса коли той через месседжер давав накази Олексію Оржелю імпортувати 2000 МВт. Хто з олігархів найбільше здобув профіт від дяльності Геруса і Оржеля – загальновідомо.

До чого це призвело – перелічила громадська спілка «Всеукраїнська енергетична асамблея» (голова – Іван Плачков) у своєму відкритому листі до президента, прем’єра та голови ВР. Цифри вражають.

Зима цього року була тепла. Відтак споживання електроенергії впало на 5,2%. Але при цьому Україна імпортувала енергоресурсів на 1,4 мільярди доларів США. Особливо вразили 3304 мільйонів КВт*год електрики імпортованої з Білорусі, Росії та країн ЄС, проти цілковитої відсутності імпорту минулого року. Зросли також імпорт вугілля і газу – тепер вони мертвою вагою лежать на сховищах. Наразі запаси зросли проти минулорічних обсягів: вугілля – на 79% (до 2,8 мільйони т); газу – на 79% (до 7 мільярдів кубометрів). І тепер доведеться витрачатися на їхнє обслуговування.

А тим часом Україна здобула 1,7 мільярди доларів США збитків через зменшення ціни на газ, про що браво рапортував прем’єр Гончарук. Нагадаю – в Україні ціна на електрику одна з найнижчих (!) в Європі.

З якогось лиха останнім часом електрику в нас генерували переважно на ТЕЦ, які працюють на імпортному газі. Очевидно – справа у собівартості електрики. Як наслідок – енергокомпанії не викуповували значні обсяги вугілля. Додамо сюди скандальний імпорт вугілля з ОРДЛО. Результат – наразі зупинені шахти «Червонолиманська», «Добропіллявугілля», зупиняються ТЕСи і ТЕЦи. Відправилися погуляти щонайменше 15,3 тисячі працівників. І це явно не межа.

Бо за 6 місяців перед генеруючими компаніями наросли астрономічні борги: перед ТЕС – 3,1 млрд грн., АЕС – 4,4 млрд грн., ГЕС – 0,5 млрд грн. «Центренерго» за вугілля винний 2,5 млрд грн., «Донбасенерго» - 1 млрд грн. Тощо і тощо.

Очевидно, ситуація на енергоринку критична. Енергетичне господарство України потребує рішучих заходів. В популізм більше гратися не можна – інакше станемо як той алкоголік, що прокидається в квартирі з якої винесено геть чисто все. І «Всеукраїнська енергетична асамблея» перелічила потрібні заходи. Але здійснювати їх нікому. В Україні нема все ще міністра палива та енергетики. За цю посаду завжди йшла запекла боротьба, але нині, після всіх витівок Геруса, Оржеля та Гончарука, ніхто не хоче керувати енергетикою країни.
В цех час Президент та Прем’єр намагаються не помічати загроз. Арахамія заявив, зо міністр не дуже і потрібен. Нехай залишається т.в.о. А Герус запропонував заборонити імпорт...картоплі. Це такий набір антикризового менеджменту Слуги Народу в стилі Вечірнього кварталу.
З цим треба щось робити – і негайно. Хоча…

Будемо реалістами. Готуймося до віяльних відключень.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко