"Гриценка якось "призабули"..." - Тарас Чорновіл

"Гриценка якось "призабули"..." - Тарас Чорновіл

Слідча комісія Верховної Ради звинуватила Балогу в розпродажі збройних арсеналів України та здачі ряду озброєнь московії. Заява водночас очікувана й дещо дивна. Очікувана, бо рано чи пізно мали дійти до найстрашнішого дерибану української зброї в 2007-09 роках, коли Балога очолював Адміністрацію Президента України Ющенка.

Хоча пік продажів, узгодження контрактів та кримінальних оборудок припав чітко на 2007 рік. І це має окреме значення. Саме цього року розпродали зброї на понад 1 мільярд доларів. А тепер урахуйте завідомо занижені (іноді в рази) ціни та різні незаконні оборудки (найстрашніша - це масово розкомплектовування бронетехніки та іншого й неофіційний, кримінальний продаж блоків і вузлів до рф та в інші країни) й помножте на інфляцію. Не виключено, що ми наблизимося до суми наших нинішніх потреб в озброєннях.

Але 2007 рік характерний ще й тим, що міністром оборони тоді був "принциповий" полковник Анатолій Гриценко. А в нього в Міноборони було створено спеціальний підрозділ, який військові спрощено називали "відділом надлишкових озброєнь", під керівництвом Івана Апаршина. Його Гриценко обіцявся зробити міністром оборони, якби переміг на виборах.

Звісно, що шалений продаж найпотрібніших озброєнь не міг проходити поза контролем Балоги, але чомусь страшні масштаби різко змаліли на межі 2007 та 2008 років, коли на зміну зажерливому й бездумному Гриценку міністром став добропорядний і розважливий Єхануров. Балога й далі залишався на своїй посаді, а зброї розпродувати ми стали в рази менше. І не найважливішу для ЗСУ, і не москві! Здається, висновки про головного винуватця напрошуються самі собою. До речі, московії було продано, серед іншого, 100 ракет Х-59. Обдристаному полковнику не гикається, коли цими ракетами раша убиває українців?

Отже, в підсумку: я жодним чином не захищаю Балогу, для мене він постать авантюрна, негативна й підозріла. А ще й засвітився в новому скандалі, коли публічно заявляв, що з путіним треба спілкуватися й він сам міг би напряму з ним домовитися. Але в справі продажу озброєнь Балога був навіть не в першій п'ятірці тих, хто проводили ті злочинні оборудки. Він старався узурпувати владу в середині країни, нарощував власні впливи, підгортав під себе силовиків... А щодо зброї, то Гриценко, зловживаючи довірою Ющенка, більшість оборудок скоював на пару з Апаршиним.

То чому про цього "першого непрохідного" зараз майже ні слова? А все дуже просто. Балога випав з кола партнерів Зеленського й на Банковій його не сприймають, як свого. Амбіційний, але розумово недалекий маргінал Гриценко теж не став близьким до нової влади - спроби здружитися були лише якийсь час у 2019-му. А от Апаршин, якого Гриценко зумів прилаштувати при Зеленському - зовсім інша річ. Там історія триваліша й ниточки йдуть до багатьох. А вдарити по Гриценку й оминути Апаршина в принципі неможливо.

Просто наведу вам тут уже зелений період у кар'єрі професійного роззброювача України:

* Перед ІІ туром 18.04.19 Зеленський оголосив Апаршина відповідальним у команді за оборону й нацбезпеку.

* Червень 2019 - призначений помічником глави Адміністрації президента, ініціює відновлення структури з обліку та вилучення "надмірних озброєнь".

* Жовтень 2019-го ніби за конкурсом отримує посаду керівника директорату з питань нацбезпеки і оборони Офісу президента. Стає співавтором багатьох демобілізаційних ініціатив та співвідповідач за провальну оборонну політику. Знищення попередніх збройних програм відбулося не без його участі.

*травень 2020 року - відбулися якісь непорозуміння з новим керівником опи й Апаршин покидає посаду. Хоча чи остаточно покинув владну команду, невідомо.

Оскільки Апаршин усіма оборудками переплетений з Гриценком з одного боку та з зеленою опою і Зеленським з другого, то й не дивно, що, назвавши винним Балогу, головного винуватця Гриценка якось "призабули"...