"ГРИЦЕНКО vs ШАПОШНІКОВ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ГРИЦЕНКО vs ШАПОШНІКОВ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Із інтересом дивлюся фільм журналіста Ростислава Шапошнікова про Іловайськ. Фільм вельми цікавий і, я би сказав - дуже інформативний, якщо дивитися критично. Але про фільм - потім, окремим постом. Я про інше.

Кілька разів у фільмі проходить лейтмотивом: "Форма - лайно". "Форма - непотріб, демісезонка, берці... - отих хто їх прийняв би в таке вдягнути!" - ремствує в кадрі немолодий боєць. І певно - навіть не уявляє КОГО він зібрався запаковувати у ту форму, і ті берці.

Розумієте, на серпень 2014 р. ніякого укропікселя, ніяких флісок і ніяки берців "талан-рудий" і "талан-коричневий" ще не було як явища. Навіть "гелетейки" не було. Їх взагалі ще не було. З формою взагалі тоді була катастрофа - я пам'ятаю які обсяги форми (британської, канадської, німецької, штатівської - б/в) відправляли на фронт волонетри влітку 14-го. Ще більший шок у мене був коли зимою 14-15 я побачив на фронті цілі підрозідили в "дубку" і розвали "мультикаму"... на ринках. Але - я дещо не про це.

Влітку 14-го штатною формою ЗСУ, у яку явно вбрали незадоволеного нею бійця на відео Шапошнікова був камуфляж "дубок" з тканини класу "скло" і берці "тисячакроків". Так, виробництва тої самої фабрики "Талан". Зробленої згідно ТУ спущеного з міноборони. Який ривок зробило виробництво військового взуття в Україні з 2014 по 2016 р., коли мені подарували мої талани-демісезонки (другий рік ношу - від бойових на фронті до перекопування городу на маминій дачі), оцінити можете самі.

Так от і камуфляж-"дубок" класу "скляха", і берці "тисячакроків" закуповувалися Міноборони і видавалися бійцям, згідно речового атестату, затвердженого... ТА-ДАМ!...

Міністром оборони Гриценко Анатолієм Степановичем.

На фабриці "Талан", коли я там був у складі групи блогерів, керівництво фабрики нам розповідало, що воно неодноразово зверталося до МО з пропозицією постачати в армію взуття більш сучасне, ніж берці часів Афганської війни. Відповідь щоразу була одна й та сама - "і так годиться". Очевидно, відповідь МО керованого паном Гриценко не відрізнялася від відповіді інших зразків МО - реальних доказів протилежного ніколи ніхто не бачив.

Таким чином саме Анатолія Гриценка бажав вдягнути в "дубок-скляху" і берці "тисячакроків" боєць знятий Ростиславом Шапошніковим. Але - йому це не вдалося б зробити. Бо на відміну від тисяч військових запасу, пан Гриценко в АТО влітку 14-го не з'явився як таке. За одною версією - йому Турчинов заборонив, за іншою - він батальйоном командувати не вміє, тому й не поїхав.

А питання лишається - і питання нагальне. Що краще? Укропіксель чи "дубок-скляха"? Що краще? "Тисячакроків" чи коричневі "талани"? Що краще? Зелений светр, чи фліска?

Ви як вважаєте?

Дмитро "Калинчук" Вовнянко