Гривня стала найбільш слабкою валютою в світі

Гривня стала найбільш слабкою валютою в світі

Найбільш слабкою валютою в світі стала українська гривня, яка випередила у цьому рейтингу навіть рубль. З січня по березень 2015 року національна валюта знецінилася щодо долара США на 48,7%.

Про це повідомляє 24tv.ua.

За словами експертів, передумовою такої динаміки виступили бойові дії на Донбасі, падіння ВВП, відтік капіталу з країни і банківського сектора, дефолтні ризики і відсутність золотовалютних резервів  для покриття зростаючого попиту на валюту.

Також істотне зниження вартості національних валют відбулося в Азербайджані – на 33,7% і в Туркменістані – на 22,8%. Це було викликано в першу чергу падінням цін на нафту на світових ринках і необхідністю цих країн вирівнювати державні бюджети. З початку року зміцнився тільки вірменський драхм – на 0,8%.

Натомість російський рубль, хоча і залишається під тиском відтоку капіталу на тлі санкцій і низьких цін на нафту, шукає можливості для стабілізації. За словами експертів, на другий квартал зберігаються передумови для утримання такої стабільності, а в разі зростання нафтових цін є можливість для ревальвації.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Standard&Poors прогнозує відновлення української економіки у 2016-му році.