"ГРОШІ ПОЧАЛИ АКТИВНО ВИХОДИТИ З БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ" - Александр Гончаров

"ГРОШІ ПОЧАЛИ АКТИВНО ВИХОДИТИ З БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ" - Александр Гончаров

Отже, лише за січень цього 2024 року з банківських рахунків було виведено майже 70 млрд грн, що на думку експертів є загрозою для банківської системи України. І найгірше те, що

національний дохід йде на офшорні рахунки, і Україна з відпливом капіталу залишається серед країн світу з найвищими темпами втечі капіталу за кордон.

Це дуже важлива проблема. Особливо з огляду на те, що сотня сімей, які є власниками найбільших українських підприємств та фінансових холдингів, контролюють в Україні до 80% економічної потужності країни. Ну і місцеві олігархи, звичайно ж, досі не дають представникам малого та середнього бізнесу реалізовувати свої можливості, утримуючи їх на голодному грошовому пайку.

Взагалі дуже складна ситуація на 2024 рік створює відчуття, що у разі подальшого падіння економіки України, Кабмін і НБУ вже традиційно ці комерційні банки першими рятуватимуть за рахунок платників податків. Тобто пересічним українцям доведеться ще тугіше затягувати пояси, а малий бізнес ще сильніше душитиме висока ставка Нацбанку у поєднанні з колосальним дефіцитом бюджету-2024.

Як цю проблему вирішувати? На що змушений буде піти наш Уряд? Вважаю, насамперед потрібно оперативно приймати рішення про зміну окремих функцій НБУ у всій інфраструктурі нацринку та, зокрема, з наділенням його функцією підтримки економічного зростання. Паралельно з цим треба міняти і грошово-кредитну політику. Проводити системні та комплексні перетворення, вибудовуючи нову архітектуру українського фінансового ринку.

І це все потрібно робити нам самим. Тільки хто робитиме, компетенції вистачить?