"Губернатор Міннесоти Тім Волц - зробимо експрес-аналіз" - Олег Шарп

"Губернатор Міннесоти Тім Волц - зробимо експрес-аналіз" - Олег Шарп

60-річний Тім Волц — екс-офіцер Нацгвардії США і колишній учитель, який останніми тижнями заробив певний вплив як ефективний захисник Харріс. Він жорстко критикував Трампа і Венса, назвавши їх «чудилами». Це гасло-образа було швидко підхоплено і розтиражовано в рамках передвиборчої кампанії демократів.

Чому не Шапіро? Мабуть тому, що той запекло підтримує Ізраїль на Близькому Сході, а Харріс треба залучити чисельні голоси мусульман, які за своє кількістю переважають у США громадян єврейської національності.

В цілому, Волц - порядний дядько, який не був замішаний у політичних скандалах, і до нього можуть прихильно поставитись жителі «хитких» штатів. Не думаю, що демократи не прорахували всі плюси і мінуси цього вибору.

Зрозуміло, що Харріс був потрібен у якості противаги білий чоловік із загальноліберальними і водночас консервативними поглядами сільських жителів. Кандидатура Волца є реверансом у бік "білих комірців" із штатів Середнього Заходу, на яких націлений Джей Ді Венс від республіканців. Ось у чому логіка! Це протиотрута від ізоляціоніста та правого радикала Венса.

До того ж, Волц може похвалитись досягненнями у рідному штаті: від захисту права жінок на аборти до безкоштовного харчування для дітей у школах.

Ставлення до України повністю співпадає з баченням Байдена, але як колишній армієць, він може мати більш радикальні варіанти військової допомоги Києву.

Так що при наближеному аналізі вибір здається продуманим та збалансованим. Подивимось.

У лютому 2024 року Волц підписав документ про співпрацю між Міннесотою та Чернігівською областю. Серед іншого, документ передбачає реконструкцію та відновлення економіки Чернігівщини. Тоді ж він запевняв, що розмови про те, що США відвернулися від України, «є нісенітницею»:

"Розмови про те, що ми нібито відвернулися від України чи наших союзників по НАТО є нісенітницею, і цього не поділяють наші люди, які розуміють, наскільки важливою є демократія і свобода. Ми в США підтримуємо Київ", - заявив Волц.

Ще на початку повномасштабного вторгнення Волц одним з перших серед губернаторів підписав закон, який вимагав від штату Міннесота більше не вести бізнес у Росії чи Білорусі.

Також кандидат у віце-президенти від демократів спілкувався із президентом Зеленським у квітні 2023 року, в рамках колективного відеодзвінка американських губернаторів, який особисто він і організовував як очільник Національної асоціації губернаторів.

Як бачимо, стосовно України Тім Волц є прямим антагоністом своєму візаві від республіканців - нагадаю, що кандидат від Трампа Джей Венс наполягає на повному припиненні допомоги Україні. А ще колеги з флоридського осередку демократів стверджують, що Волц, як колишній військовий та абсолютгий прихильник України, наполягатиме на більш активній допомозі нашій країні озброєнням та новими технологіями.

З біографії. Одружений, має двох дітей. Народився в штаті Небраска, на півночі США. У 17 років вступив до Національної гвардії Армії США. Служив більше двох десятиліть як всередині країни, так і за кордоном. Після звільнення працював учителем в середній школі та футбольним тренером.

У 2006 році Волц був обраний до Палати представників Конгресу США та переобирався чотири рази, представляючи там південну, переважно сільськогосподарську, частину штату. Тім Волц – перший з 1980 року демократ, який номінувався на посаду президента чи віце-президента, не маючи при цьому юридичної освіти. Такі справи.