"ХАКЕРИ НА ЧОЛІ ФОНДУ ДЕРЖМАЙНА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ХАКЕРИ НА ЧОЛІ ФОНДУ ДЕРЖМАЙНА" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко – типовий представник ЗЕкоманди. На посаду він був призначений у вересні 2019 р., і не приховує що був запрошений прем’єром Гончаруком – екс-заступником Андрія Богдана. Сенниченко в інтерв’ю «Лівому берегу» не приховував захоплення ЗЕкомандой: «З якою метою і чому погодився очолити ФДМ? Тому що я бачу що країну хакнули». У тому самому інтерв’ю Сенниченко заявив, що вже у наступному році бюджет Фонду у 12 мільярдів грн. буде перевиконано, а за три роки ФДМ можна буде закривати – левова частка держмайна, мовляв, буде приватизована.

На словах, як завжди у ЗЕкоманди, все гарно. А от з реалізацією – набагато цікавіше.

Улітку 2018 р. гучно пролунала справа фірми «Енергомережа», яку очолював скандально відомий Дмитро Крючков, колишній народний депутат від блоку Юлії Тимошенко. Видання «Новий час» з посиланням на НАБУ заявило, що «Енергомережу» контролювали брати Суркіси. «Енергомережа» змовившись (за даними НАБУ) з керівництвом Запорізької і Черкаської обленерго, отримала право вимагати неотриманні гроші з боржників обленерго. Проте гроші потрапили не до обленерго, а на рахунки «Енергомережі» звідки – на рахунки цілого сузір’я фірм, значною мірою – фіктивних. Заступником Крючкова у «Енергомережі» був Олексів Беспалов.

Цей самий пан Беспалов, вже на посаді заступника гендиректора «Миколаївобленерго» став фігурантом розслідування програми «Схеми. Корупція в деталях». Тоді керівництво «Миколаївобленерго», безжальне до пересічних боржників, звинуватили у штучному створенні заборгованості в «Миколаївобленерго» напередодні приватизації, вочевидь – під цілком конкретних осіб.

Результат цієї бурної діяльності – Беспалов наразі фігурант низки кримінальних справ по лінії НАБУ.

На таких і подібних історіях ЗЕкоманда прийшла до влади – на лементі про «корупціонерів-попередників», і на переконуваннях, що ЗЕкоманда – то самі лише нові обличчя і вони принципово інші. І от уявіть як на тлі таких заяв виглядає призначення Олексія Беспалого РАДНИКОМ голови ФДМ Дмитра Сенниченка? Характерна деталь, регулярно звітуючи про свої «успіхи» на «Фейсбуці», про призначення безпалого Сенниченко не видав ані мур-мур. Очевидно чому – розумів який скандал це викличе. Крім того Олексій Беспалов був призначений членом наглядових рад підконтрольних (все ще) державі Черкаського, Запорізького та Харківського обленерго. Характерно – всіх їх ФДМ наразі готує до приватизації. ЗМІ стверджують що Беспалов має чималий вплив ще й на «Миколаївобленерго», де він раніше працював.

Просто для розуміння – ідеться про сотні мільйонів доларів прибутку.

А тепер запитаємо – навіщо все це голові Фонду держмайна з команди «молодих технократів»? Та тому що вже очевидно, «молоді технократи», від старих корупціонерів відрізняються хіба що у рази більшими нахабством і ненажерливістю. Наявність людини впливової зразу на чотирьох крупних обленерго дає ФДМ можливість боротися зі схемами в енергетиці, найулюбленішим для українських чиновників способом – їх очолити. Ба більше – реалізовувати нові схеми, яких у них явно чимало. Масова підтримка громадянами чинної влади, для таких витівок – ідеальні умови. Задля цього голова ФДМ Сенниченко не гребує призначати навіть фігуранта кримінальних справ – як раз таки по корупції.

Але й це ще не межа. Тепер фігурант корупційних кримінальних справ займеться ще й приватизацією чотирьох крупних обленерго… А що? Досвід він уже має – доведено його діяльністю на «Миколаївобленерго». Очевидно, результатами такої приватизації задоволені будуть всі – крім держави Україна, звісно.

Знаєте, Сенниченко не збрехав – країну таки хакнули. Але правда в тому, що байки про шляхетних хакерів, які грабують виключно багатих, аби помститися за кривди бідних – казки, рівня казок про Робін Гуда. Хакер – злочинець, його мета – грабувати. І ми вже це бачимо. Старі схемщики на митниці Нефьодова. Особа з реєстру корупціонерів очолює НАБУ. А у фонд держмайна призначено фігуранта кримінальних справ. Країну хакнули.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко