"ХЕРСОНСЬКЕ ДИВО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ХЕРСОНСЬКЕ ДИВО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

По Херсону. Скажу коротко. Це справжнє диво. Сам факт того, що окупанти втекли самі, я навіть не знаю з чим порівняти.

Ви просто подумайте. Маріуполь українські бійці обороняли майже три місяці. У Херсоні оборонятися теж було можна. Ми бачили ознаки підготовки росіян до вуличних боїв. Забезпечувати в разі таких боїв їз було б набагато простіше ніж оточений Маріуполь.

А ще Берислав, Козацьке... Теж населенні пункти. Теж було де зачепитися. А ще села... А ще посеред степу чимало орошувальних каналів, кожен - типовий протитанковий ров.

Ворог мав де оборонятися. Але ворог втік. Ганебно втік.

Як так сталося? Відповідь очевидна, ворога примусили втекти. Ворогу зламали шляхи забезпечення плацдарму в Херсоні. Ворога довбали по всіх напрямках. Ворога знесилили.

Я НІКОЛИ не повірю, що російські генерали пожаліли своїх солдат. Тим більше що пожаліли "інтелектуали", на кшталт Суровикіна. Якщо вони вивели війська, це означає одне, їх оборона мала обвалитися в будь яку мить. Нові підрозділи заходити явно відмовлялися, тягнули час і відверто саботували накази. А ті хто були на правому березі, ще трохи і почали б неорганізовану втечу. Забили б переправи.

Так чи не так, але гляньте на цивільних на вулицях Херсону, Берислава та сусідніх сіл. Якби дійшло до вуличних боїв, в т ч через затори на переправах, багато з них загинули б.

Той факт, що окупанти самі підірвали за собою мости (тобто контрнаступ вони навіть не планують) свідчить чітко, деморалізація там сягнула загрозливих меж.

Командування ЗСУ продемонструвало справжній геній військового мистецтва. Воно не влаштувало в Херсоні "сталінград". Воно створило умови, за яких окупанти з Херсону просто втекли. Місто повернулося до України, так пограбоване, але більш-менш ціле.

Генерали Залужний, Шаптала, Муженко та інші продовжують записувати свої імена в світову історію. Сьогодні звільнено Херсон. Героям слава!