"Хочу підвести підсумки по Близькому Сходу" - Борислав Береза

"Хочу підвести підсумки по Близькому Сходу" - Борислав Береза

1. Атака Ірану на Ізраїль тривала 5 годин. Згідно із заявами ізраїльських чиновників, переважну більшість іранських дронів і ракет було успішно збито. Міста і кібуц вдалося захистити від іранської атаки.

2. За ніч всими силами відбивашими атаку було перехоплено 185 дронів та 146 ракет (110 балістичних, 36 крилатих). У відбиванні атаки приймали участь не лише сили оборони Ізраїлю, а й авіація США, Великої Британії та сили ППО Іорданії. Також зафіковано падіння частини дронів на території Ірану, навіть без влучання по ним.

3. Військово-політичний кабінет поклав на Біньяміна Нетаніягу, міністра оборони Йоава Галанта та міністра Бені Ганца ухвалити рішення про реакцію Ізраїлю на іранську атаку. І якщо удару у відповідь по Ірану не буде, то це явно не викличе підтримку серед ізраїльтян.

4. Адміністрація Байдена тисне на Ізраїль з ціллю не дати йому нанести удар у відповідь по Ірану. В США не хочуть бути втягнуті в регіональну війну і намагаются переконати Нетаньяху утриматися від удару у відповідь. Ізраїль вже неодноразово показував, що уважно слухає Вашингтон і робить так, як вимагають національні інтереси.

5. На Близькому Сході є жорстке правило - якщо не б'єш у відповідь, то втрачаєш повагу і отримуєш нові удари. Тому я вважаю, що удар по Ірану вкрай вірогідний, не дивлячись на тиск з боку США на Уряд Ізраїлю. Але вже є заява, що відповідь Ізраїлю буде скоординована з союзниками.

6. На тлі цих подій відтерміновується операція по знищенню останньої бази ХАМАСу і можливому звільненню ізраїльских заручників, які в полоні у палестинських терористів. Ізраїль вже кілька тижнів погрожує увійти в Рафіях, останнє місто Гази, яке повністю знаходиться в руках ХАМАСу. Нетаніягу навіть заявив, що дату проведення операції вже визначено. Проте США виступили проти масштабних дій ЦАХАЛу у багатолюдному місті, де ховаються близько 1,5 мільйона жителів Гази.

7. Через атаку Ірану Палата представників США наступного тижня розгляне проект закону за допомогою Ізраїлю, - лідер республіканців у Палаті представників США Стів Скаліс. Про який саме проект йде мова і чи буде в ньому виделення фіндопомоги Україні - невідомо.