"Хотіла назвати це парадоксом..." - Олена Кудренко

"Хотіла назвати це парадоксом..." - Олена Кудренко

Але ж парадокс це "несподіване явище, яке не відповідає звичайним науковим уявленням". А в даному випадку чому ж воно несподіване?

"Перевага Байдена у міських районах у два рази менша, ніж перевага Трампа у сільських. Тобто ЗА Байдена - в містах, а ЗА Трампа - в селах. І причина, скоріше за все, в освіті. І ще рекордна підтримка Трампа серед іспаномовних і чорношкірих...

... Коли Трамп каже про стіну - це дуже подобається тим мексиканцям, які ВЖЕ перелізли через неї...

... В таборі освічених людей сталася депресія, які побачили реальність. Тому що коли ти дивишся збоку - ну, Трамп супер неадекватно себе веде. У нього судові справи, у нього теорії змов, у нього безліч всякої маячні. Ти думаєш - ну, така людина не може виграти.

Потім виходять ці опитування - і це як холодний душ."

(З розмов на радіо НВ).

В Україні, по суті, не сталося теж нічого особливо парадоксального, бо в таборі освічених людей була подібна депресія. І теж холодний душ. Бо коли розум каже, що цього не може бути - реальність доводить, що може.

Може, і сталося.

І може статися знову.

І правильно сприймаючи статтю Залужного, але застосовуючи її й до нашого суспільного життя, а не тільки війни, - то тут теж потрібен якийсь метод змусити людей порозумнішати. Мало сказати "метод" - потрібен винахід. Щось, що переверне ситуацію кардинально.

Я десь в 2017 чи в 2018-му написала фантасмагорію - уявила, що йду по Харкову та бачу руйнування. Бо від вибуху вщент розлітаються кав'ярні, припарковані на Сумській автівки, бутіки з дорогим одягом, спортивні майданчики... Це була моя спроба донести, що війна може прийти в кожне наше місто, і вже ЗАРАЗ треба сприймати її серйозно. Пропустити через себе реалії. Долучитися. Перестати торгувати з росіянами стільцями, ковбасою, китайськими ганчірочками - бо з 2014-го ВЖЕ гинуть люди.

Уявлення не працюють.

Та навіть ракети, які прилетіли в наші домівки, не спрацювали так, як могли би. Вони зробили пів справи. А інша половина залишилась неушкодженою - ми політично НЕ свідомі.

Це не песимізм. Це реалізм що для нас, що для США з їх підтримкою Трампа (хтось скаже - це не моя справа, це інша країна - взагалі не заперечую). Але коли до керма приходить або неадекват, або дилетант - то це інколи холодний душ, інколи проблема, і для когось - біда.