"ХТО ПЕРЕДАВ ПРИВІТ ЗБРОЙНИМ СИЛАМ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ХТО ПЕРЕДАВ ПРИВІТ ЗБРОЙНИМ СИЛАМ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Історія обшуків, проведених ДБР 26 червня поточного року, обростає новими і новими подробицями. Стає зрозуміло, заява екс-заступника голови АП Андрія Портнова - «привіт» далеко не тільки екс-президенту Порошенку і далеко не тільки від пана Портнова. Пройдемося по фактах.

Факт 1. 26 червня відбувся обшук у волонтера, екс-радника президента Порошенка і кандидата в народні депутати від партії ЄС, Юрія Бірюкова. Обшук, щонайменше – дивний. Юрій Бірюков – особа не матеріально відповідальна, права підпису він не має. Що конкретно стало підставою для обшуку – незрозуміло.

Факт 2. Водночас із Бірюковим проведені були обшуки у генерала Дмитра Марченка (бойового офіцера, «кіборга» та героя битв у Південному мішку та під Дебальцево) та у керованому ним Центрі розвитку та супроводження забезпечення Збройних сил. Слідчі Державного бюро розслідувань вилучили оригінали всієї робочої документації, технічні умови (ТУ), всі зразки-еталони на підставі яких здійснюється контроль якості, всі комп’ютери з документацією на розробку. Міноборони вже заявило, що процес постачання ЗСУ – заблокований. Кілька тижнів видача форми і спорядження буде іти зі складів, резерви МО має, на відміну від 2014 р. (он як Порошенко зі «свинарчуками» «армію обікрали»!) Потім – все. Обшуки відбулися також у штабі 95-ї бригади ДШВ, якою у 2014 р. командував генерал Забродський – нинішній кандидат в депутати від ЄС.

Факт 3. Керівництво ДБР заявило про біля 40 обшуків через кримінальну справу по фактах закупівлі для ЗСУ майна за завищеними цінами. Що цікаво, керівник ДБР Роман Труба постійно плутався в датах. Заявив, що розслідування триває рік. Але ДБР діє лише з листопаду 2018 р. Але кримінальну справу за якої проводилися обшуки, відкрито через два дні після першого туру виборів президента. Ще деталь – з обшуками прийшли чомусь до «Центру Марченка», хоча він не проводить торги і не об’являє тендери. «Центр Марченка» робить лише дві речі – надає зразки спорядження і контролює якість. І ще – псує життя когорті політиків і пов’язаних з ними «бізнесменів», яким дивовижно жилося на поставках для ЗСУ в часи Януковича. Форма «укропіксель», берці «талани на мембрані», сухпай у вакуум пакетах – все це результати роботи «Центру Марченка». І саме він тепер потрапив під удар. Чому? Часом не тому, що роботі центру всіляко сприяв згаданий Юрій Бірюков? А обшуки у 95-й бригаді – часом не через те, що тривалий час нею командував генерал Забродський?

Факт 4. Того ж, 26 червня екс-заступник голови АП часів Януковича Андрій Портнов заявив, що обшуки ДБР – це привіт екс-президенту Порошенку особисто від нього. Отут треба додати кілька деталей. Чинний голова АП-ОПУ Андрій Богдан – колишній помічник депутата Портнова. Заява Портнова виглядає дивною. Якщо Портнов написав правду – він сам звинуватив керівництво ДБР у виконанні «заказух». Якщо Портнов збрехав – то якось по-дитячи.

Факт 4. Того самого дня, 26 червня, адвокат Ігор Головань повідомив, що Андрій Портнов отримував з ДБР документи по справі, яку веде Головань щодо зроблених Портновим завідомо неправдивих повідомлень про «злочини Порошенка». Пан Головань поставив питання – хто у ДБР «ворожить» Портнову?

Факт 5. 26 червня, стали відомі рейтинги політичних партій. За опитуваннями Центру Розумкова, партія «Слуга народу» втратила більше 4% підтримки, при чому сталося це ще до повернення росіян у ПАРЕ. Водночас рейтинг ЄС підріс на більше ніж 4%. Навряд чи ця тенденція сильно обрадувала тих хто ходить працювати в ОПУ.

Факт 6. Народний депутат, а в минулому відома журналіст-антикорупціонер Тетяна Чорновол опублікувала розслідування про те, що передвиборчу кампанію кандидата Зеленського фінансували… росіяни. Точніше - Ігор Мендограло з "Австро-Угорської лізингової компанії", яка раніше називалася "Укррослізинг" і належала до пулу компаній, якими володіли син Януковича Олександр і конгломерат російських банків – ВЕБ, ВТБ та Сбєрбанк РФ. Всі – власність Російської Федерації. Одною з компаній цього пулу керував свояк… Андрія Портнова. Очевидно, зв’язок з командоюЗЕ здійснював Андрій Богдан. Участь Богдана у передвиборчій кампанії Зеленського
штабісти ЗЕ заперечували журналістам «Бігус-інфо», які перші заявили що Богдан займався серед іншого фінансуванням компанії Зеленського.

А тепер проаналізуємо все що знаємо. Партія «Європейська солідарність» вже звернулася до Генпрокуратури, з вимогою порушити справу про підрив обороноздатності ЗСУ, через зрив постачання і забезпечення війська. Також партія «ЄС» поставила питання голові ДБР Роману Трубі: «Чи не означає це, що тепер усі секретні матеріали Міністерства оборони через "транзитний сервер" Портнова опиняться у руках російської розвідки, а відтак – у руках агресора?» Пригадаємо про ду-у-уже цікаві зв’язки Андрія Портнова з державними структурами РФ…

Партія ЄС закликала СБУ і НАБУ перевірити зв’язок голови ДБР Романа Труби і Андрія Портнова на предмет корупції, що призводить до послаблення обороноздатності України. Очевидно – підстав для розслідування більше ніж достатньо. Про політичний тиск на партію ЄС через генерала Забродського – легендарну постать в списку ЄС, та через Юрія Бірюкова – одного з найенергійніших членів команди Порошенка, я вже й не згадую.

Час розібратися, хто саме «передає привіти» Українському Міністерству оборони.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко