"ХТО ТАКА МАРІЯ ЛЕВЧЕНКО?!" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ХТО ТАКА МАРІЯ ЛЕВЧЕНКО?!" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Зізнаюся, я дуже люблю романи Джона Ле Карре – колишнього британського розвідника (співробітника МІ-5 і МІ-6) та майстра шпигунського роману. У творах Ле Карре нема вульгарної «джеймсобондовщини», а робота розвідника показана з усією її непривабливою зворотною стороною, де інтереси держави ламають людські долі.

 І тому жахливо стає від відчуття, що шпигунський роман в стилі Ле Карре постав навколо нас.

 Через майже 3 роки президентства Зеленського, ми несподівано дізналися що біля президента Зеленського постійно перебуває особа, якої за законом там бути ну то просто не мусить. Мова – про Марію Левченко, яку сам (!) президент Зеленський назвав на прес-конференції своєю помічницею. Журналісти що були в кабінеті Зеленського зняли її робоче місце – прямо у кабінеті президента. Аби помічник сидів в кабінеті президента – таке неможливо уявити ані у Анджея Дуди, ані у Майї Санду, ані навіть у Петра Порошенка. Це щось нове.

 Марія Левченко за словами журналістів, присутня з Зеленським на всіх його важливих зустрічах. Тобто вона знає практично все, що знає президент Зеленський. І навіть більше. Саме пані Левченко складає график президента. Саме вона забезпечує «доступ до тіла». Я маю цілком слушне запитання, а хто в структурі української влади важить більше – одіозний Андрій Єрмак, чи нікому невідома Марія Левченко?

 Марія Левченко була присутня на нараді, де приймали рішення по «вагнерівцях». Характерно, що після провалу «вагнерівців» - шикарної операції, що віщувала дивовижні результати, генерал Бурба і низка інших офіцерів зі спецслужб були звільнені, а керівником ГУР замість Бурби був призначений… генерал Буданов, друг сім’ї Марії Левченко. Але про це – далі.

 За всіх цих обставин, Марія Левченко в Офісі президента – ніхто і звати ніяк. Офіційно у президента вона не працює. Згідно декларації чоловіка, Марії Левченко працює досі у «Кварталі-95». Це випадок безпрецедентний в українському політикумі. Доступ до кабінету президента та зустрічей міждержавного рівня має особа, яка не перебуває на держслужбі і не має доступу до державної таємниці.

 Чому так? Перше що спадає на думку – Марія Левченко з певних причин не хоче подавати декларацію. Характерно, що декларацію про доходи і статки не подає й інший помічник Зеленського, Сергій Шефір. Він, розумієте, працює помічником президента… на громадських засадах. Права він має, а обов’язки – ні. По Шефіру відомо, що він дотичний до офшорних компаній в яких брав (чи бере) участь президент Зеленський. А в чому бере участь Марія Левченко? Чому вона не подає декларацію?

 Гроші Марія Левченко має. Саме вона знімає розкішну садибу в Хотові у родини В’ячеслава та Діани Стрелковських – бізнесменів, яких звинувачують в махінаціях з ПДВ. У цій садибі Марія Левченко мешкає з чоловіком та з родиною друзів сім’ї – Кирила Буданова, по сумісництву бригадного генерала та керівника військової розвідки. А ще – особи яка напевно забезпечує Марії Левченко охорону силами СБУ та спецпризначенців ГУР. Аж до надання в користування чоловіку Марії Левченко автівки посольства США. Що це авто має бути набите трекерами та апаратурою прослуховування, військовому розвіднику на думку не спало.

 До речі, чоловік Марії Левченко – Олександр Гогілашвілі, громадян Росії, колишній помічник російського депутата Валуєва, якому ці факти біографії не завадили стати заступником міністра МВС. Всі ці деталі Марію Левченко не засмутили, у мережі повно фото де вона позує з Валуєвим і де висловлює захоплення президентом РФ Путіним. Все це – стисло. Фактів – вагон і візочок.

 І знову. Хто така Марія Левченко? Російська шпигунка? Нова Анна Чапман? Чи просто зіц-голова Фунт, через яку проходять брудні оборудки «президента який не краде»? Українці хочуть знати.

 Я люблю романи Джона Ле Карре. Але зовсім не хочу в них жити.