"Хто тут крайній...?" - Олег Шарп

"Хто тут крайній...?" - Олег Шарп

Україна визнає Палестину як державу, заявив Зеленський на конференції "Діалог – Шангрі Ла" у Сінгапурі.

Ну, таке... Зеленський прагне завоювати симпатії країн глобального Півдня, але як я вже писав вище, Україні зараз не треба сідати на шпагат і намагатись подобатись усім. Є чітко проукраїнські країни - з ними і треба працювати. Про інших ми подумаємо після війни, бо свою позицію вони вже не змінять.

Як підтвердження цього - ще одна ключова країна "глобального Півдня" відмовилася від участі у саміті щодо України у Швейцарії. За даними німецького агентства DPA, Саудівська Аравія не братиме у ньому участі.

І щоб ви думали? Зеленський у таких процесах звинуватив Китай. Пекін, за словами президента, відмовляє країни "глобального Півдня" від участі у швейцарському "саміті миру".

Тобто тепер вже винний і Китай також!

Дехто з читачів закидав мені упередженість до Зеленського - мовляв, він просто робить свою справу.

Так, він робить свою справу, але як колишній дипломат, я не можу спокійно сприймати його публічні звинувачування наліво і направо. Послухати президента - все не так роблять абсолютно всі: Трамп, Байден, Шольц, Пекін і Папа Римський.

Так, всі вони не святі і кожен орієнтується на якісь свої інтереси, а не на виключно українські. І суть дипломатії - у тиші та кулуарах знаходити компромісні рішення проблемних питань, а не кидатись публічними звинувачуваннями з високих трибун.

Це робиться щоб що? Щоб всі ці політичні лідери почервоніли як учні, що нашкодили, і кинулись виконувати забаганки Зеленського? Цього не буде. Світ - це висококонкурентне політичне середовище, де працюють не гасла, а кропітка, багаторівнева дипломатія, державний лобізм і баланс інтересів.

Цей баланс стосовно нашої війни вже склався - змінити його на цьому етапі вже не вдасться. А тому ще раз підтверджую: наразі особисто мене більше цікавлять дії ЗСУ після дозволу бити по цілях на російській території, аніж закордонні вояжі президента з його маніакальним прагненням залучити до «саміту миру» всіх і вся. Хоча цим «всіх і вся» зрозуміло, що на фінал війни цей саміт не матиме жодного впливу. Від слова зовсім.

А тим часом, за даними BBC, Франція дозволила Україні використовувати французько-британські Storm Shadow для ударів по Курській та Білгородській областях. І ця новина заслуговує на увагу більше, аніж повідомлення про те, хто погодився приїхати до Швейцарії, а хто ні. ІМХО.