Хто "вигадав мову" - Павло Бондаренко

Хто "вигадав мову" - Павло Бондаренко

Кілька запитань до любителів поміркувати про те, де і хто "вигадав мову".

В українській мові є таке слово - "сироватка". Тут все зрозуміло - відбувається воно від слова "сир", як рідина, що виходить у процесі виготовлення оного.
А звідки взялося слово "сыворотка"? Від якого слова походить?

В українському слові є слово "долоня". Тут теж зрозуміло - від старовинного слова "дол" - заглиблення. З ними пов`язане сучасне "долина". Ну, або навпаки.
А від якого слова походить "ладонь"?

В українській мові є слово "коло". Від нього походять "колесо", "коловорот", "колотити" (помішувати щось по колу)тощо. Чому ж в російській немає "круглеса" або "круглобока", але є "круговорот" та "колобок"?

І таких прикладів можна навести безліч.

Зрозуміло, що немає абсолютно самобутніх мов. Українські шаровари походять від тюркскіх "шальварів" так само, як російська "телега" з монгольського, а "бричка" з польської. Так само, як у взаємодії з праслов'янською більшістю Східної Європи старогерманське "вairisch" замістилося праслов'янським "сонцем", яке перетворилося в німецьке "sonne". Так само, як у російській мові досі можна зустріти ерзянське слово "тятя" та деякі інші.

Усі мови змінюються під впливом один одного. Немає мов "хороших" і "поганих". Вони просто є і кожен народ, кожна нація постійно корегують свою його під власну фонетику і словниковий запас. Але ...
Але розповідати казки про якийсь "австрійський генштаб" - це фашизм. Навіть не так. Це - чистісінької води нацизм.

А знаєте, звідки ці оповіді? Про Генштаб?
Мова - основна ознака і категорія нації. Не існує народу без мови. Є Швейцарія, але немає швейцарців як етносу. Є американці як політична нація, але не існує такого етносу. І намагаючись вкласти в голови українцям тезу про "штучність" їхньої мови, деякі нацисти переслідують мету переконати їх, що їх не існує. Що росіяни й українці - це "одиннарод ". А отже ми мусимо "влитися у лоно Русского мира ".

Проте тут якраз навпаки. Нам (і росіянам теж) треба знати, що писав у 1778 році російський лінгвіст і літературний критик Федір Григорович Карін, критикуючи письменників Ломоносівської школи, котрі, які він зазначав (увага!) "...спотворювали російську мову слов`янизмами".

Для чого? Аби з росіян зробити слов`ян. Суто з практичною метою - для обґрунтування претензій загарбання сусідніх слов`янських земель. І майже вже забули ерзяни, вепси, мурома, мокші свою мову, культуру та історію. Позбавлені коріння...

P.S.
Хочете більше про це знати? Про те де коріння російського етносу; звідки, коли і як постала Москва, Московське царство та Московська церква? Чому росіяни і українці споконвіку не були "одним народом"?

Павло Бондаренко