"ХТО ВКРАВ СУДДЮ ЧАУСА?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ХТО ВКРАВ СУДДЮ ЧАУСА?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

3 квітня стало відомо про викрадення у Молдові скандального українського судді Миколи Чауса. Соцмережі до теми залишилися дещо байдужі – витівки судді Чауса відбувалися давно і встигли дещо забутися. Проте – низка зливних бачків, включаючи Шарія і Бойка (закадичного приятеля адвокатеси Монтян) заголосили ніби Чауса викрали «люди Порошенко» бо той, мовляв, на нього був готовий дати показання (які – невідомо). Чи правда це? Наразі вилазять нові й нові подробиці.
Для початку. Хто такий суддя Чаус? Це суддя Дніпровського райсуду відомий тим, що він виносив вироки проти Автомайдану але уникнув люстрації – явно завдяки своїм широким зв’язкам. Загалу суддя Чаус став широко відомий після того як він відправив за грати Геннадія Корбана. Фан-клуб Корбана тоді кинувся копирсатися в минулому судді – і натрапив на справжній детектив. До справи підключилося НАБУ і в серпні 2016 р. суддя Чаус був затриманий під час отримання хабара у $150 тис. А далі – цікаво. Суддя Чаус якось перетнув кордон з Молдовою, оголосив там себе політичним біженцем і зажадав притулку. 11 листопада 2016 р. Інтерпол оголосив Чауса в міжнародний розшук, але 18 вересня 2020 р. призупинив розшук на час розгляду звернення самого Чауса. 15 березня поточного року САП зажадала екстрадиції Чауса. І от – 3 квітня суддя Чаус був викрадений. Хто це зробив?
Міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войку повідомив, що Чауса викрали особи, які вели між собою переписку українською, і що суддя Чаус нині перебуває в Україні. Молдовське МВС оперативно затримало співучасника викрадення. Різку заяву зробила президент Молдови Майя Санду. Тим часом в Україні почали ганяти байку ніби до вивезення Чауса в Молдову у 2016 р. дотичний нині колишній керівник ГУР МО Василь Бурба. Краще б цю тему не піднімали – від справи зразу засмерділо, позаяк Бурба відомий тим, що дав свідчення у справі «вагнерівців».
Все це сильно нагадує «шум», створений з метою відволікти увагу від справжньої причини викрадення. Наприклад такої – журналісти проекту «Слідство.Інфо» стверджують, що існує судова ухвала за якою особою що безпосередньо вивозила суддю, названий адвокат Андрій Смірнов. Хто це такий? Па-бам!
Це нинішній заступник голови Офісу президента України Андрія Єрмака. Смірнова називають реальним кандидатом на посаду генпрокурора, а разі відставки Венедиктової. Але це не все. Смірнов відомий тим, що був адвокатом Олени Лукаш та Олександра Єфремова. Не приховує Смірнов своїх зв’язків з Андрієм Портновим.
Віщую заперечення – перед втечею судді Чауса Смірнов був адвокатом Геннадія Корбана. Хіба могла людина працювати на дві сторони водночас? Відповідь – ще й як могла. У 2014 р. Смірнов був засновником ГО «Трибунал», документував деталі загибелі «Небесної сотні» і співпрацював з «Правим сектором». Стати адвокатом Олени Лукаш йому це не завадило. А ви чого добилися у житті?
Те, що доля судді Чауса Смірнова сильно турбувала, свідчать «плівки Труби». Справа в тому, що історія з Чаусом для Смірнова це вкрай смердючий скелет у шафі, а справу Чауса веде НАБУ, все ще непідконтрольне ОПУ. З «плівок Труби» ЗМІ зробили висновок, що Смірнов – куратор правоохоронних органів від ОПУ. Ну, знайомець Портнова – хіба не зрозуміло? На записах Смірнов конкретно давав вказівки Трубі давити на Чауса – допитувати дружину, мати, адвоката.
Якщо версія дотичності до справи Андрія Смірнова підтвердиться, це буде новий вагнергейт. Це означатиме, що ЗЕкоманда в мудрості своїй додумалася влізти спецслужбами України на територію іншої суверенної держави. А це – категорично зіпсовані стосунки з Молдовою, як мінімум. Про репутацію України в світі я просто мовчу – псувати більше уже нема куди. На тлі військової загрози з боку РФ – як раз цього нам і бракувало.