Кількість затриманих на акціях підтримки Навального в Росії перевищила 5 тисяч

Кількість затриманих на акціях підтримки Навального в Росії перевищила 5 тисяч

Російська поліція затримала понад п'ять тисяч осіб під час акцій протесту по всій країні, учасники яких закликали до звільнення критика Кремля Олексія Навального. Про це повідомила моніторингова група «ОВД-Инфо».

До цього числа входять 1450 затриманих в Москві.

У Москві поліція затримала дружину Навального, Юлію Навальную, повідомили соратники російського опозиціонера в соціальних мережах. Її вже затримували на аналогічній акції в підтримку її чоловіка на минулому тижні.

«Якщо ми будемо мовчати, то завтра прийдуть за кожним із нас», - написала вона в Instagram перед тим, як приєднатися до протестів.

Пізніше Навальна була відпущена.

Акції на підтримку Навального проходять в Росії другі вихідні поспіль. Його соратники закликали до загальнонаціональних демонстрацій напередодні судового процесу над ним, який почнеться у вівторок, 2 лютого.

Поліція заявляла, що протести є незаконними, оскільки не були санкціоновані владою. Влада заявила, що демонстранти можуть бути розповсюджувачами COVID-19.

Незважаючи на загрозу арешту і кримінального переслідування, перші демонстранти вийшли на вулиці на російському Далекому Сході і в Сибіру.

У Новосибірську тисячі демонстрантів влаштували ходу, скандуючи: «Путін злодій!». Поліція затримала понад 80 осіб.

У Москві влада повідомила про закриття семи станцій метро і обмеження руху пішоходів в центрі міста.

В ході протестної акції колона демонстрантів вирушила до в'язниці на півночі Москви, де міститься Навальний, скандуючи: «Відпускай!»

За оцінками поліції, в акції протесту в Москві взяли участь близько 2 тисяч осіб. Журналісти Reuters оцінили кількість учасників у кілька тисяч, зазначивши, що їх було менше, ніж на минулих вихідних.