Кабмін хоче залишити стипендії найуспішнішим та малозабезпеченим студентам

Кабмін хоче залишити стипендії найуспішнішим та малозабезпеченим студентам

Кабінет міністрів пропонує розділити стипендіальний фонд у 2017 році на дві частини, спрямувавши на виплату академічних стипендій кращим студентам 2,84 мільярда гривень, а на виплату соціальних стипендій студентам з малозабезпечених сімей – 2,98 мільярда гривень. Про це йдеться в презентації проекту державного бюджету на сторінці прем'єр-міністра Володимира Гройсмана у Facebook. 

У презентації наголошується, що в системі визначення стипендіатів відбудуться зміни. Так, академічні стипендії призначатимуться за рейтингом успішності студентів від Міністерства освіти, тоді як сьогодні стипендію отримують всі, чий середній бал успішності становить 4.0 і вище. Соціальні стипендії отримуватимуть діти з малозабезпечених сімей, визначатиме яких, виходячи з доходів родини, Міністерство соціальної політики. 

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, сьогодні 70% студентів, що навчаються на бюджеті, отримують стипендії, які видаються всім, у кого середній бал вище 4. А соціальні стипендії для дітей-інвалідів, сиріт та інших пільгових категорій отримують менш як 6% студентів. 

Данилюк вважає, що потрібно зменшити кількість академічних стипендій, надаючи їх тільки кращим і піднявши їх розмір, а також розширити охоплення студентів соціальними стипендіями, надаючи їх дітям з малозабезпечених сімей, зокрема, таких, які отримують субсидії.