Кабмін назвав нові ставки Податкового кодексу

Кабмін назвав нові ставки Податкового кодексу

Закон “Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році” було опубліковано в номері газети Верховної Ради України “Голос України” від 31 грудня 2015 року, передають "Спектр Новости" з посиланням на УНН.

Документ, зокрема, встановлює з 2016 року єдину ставку єдиного соціального внеску (ЄСВ — ред.) 22% і скасовує 3,6% ЄСВ, утримуваного із зарплати працівників. Одночасно підвищується максимальна величина бази нарахування ЄСВ з 17 до 25 мінімальних місячних заробітних плат.

У частині податку на доходи фізичних осіб встановлюється єдина базова ставка у розмірі 18% замість двох діючих ставок 15% і 20%, для дивідендів з джерела в Україні залишається ставка в розмірі 5%, для доходів з-за кордону — 18%, для оподаткування великих пенсій — 15%.

У частині спрощеної системи оподаткування закон містить норму про зменшення для платників III групи річного обсягу доходу з 20 млн грн до 5 млн грн зі збільшенням ставок з 2% до 3% — для платників ПДВ і з 4% до 5% — для неплатників ПДВ.

Крім того, підвищуються в 1,8 рази ставки єдиного податку для IV групи платників (сільгосппідприємств — ред.), а коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи встановлено на рівні 120%.

У частині податку на прибуток підприємств, закон містить відміну сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток, введення квартального звітного періоду з податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 20 млн грн.

Ставки акцизного податку на 2016 рік на спирт, алкогольні напої (крім натурального вина) підвищуються на 50%, на пиво і ігристе вино — на 100%, специфічна ставка акцизного збору та мінімальне акцизне податкове зобов’язання для тютюнових виробів збільшується на 40% без підвищення адвалорної ставки, акциз на паливо — на 13%.

Відносно податку на нерухоме майно збільшується гранична ставка податку з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр загальної площі житлової та нежитлової нерухомості (41,34 грн — ред.), а також встановлюється додаткова ставка податку в розмірі 25 тис. грн для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею більше 500 кв. м.

Також в рамках індексації підвищується рентна плата за користування радіочастотним ресурсом України на половину прогнозного індексу інфляції — 13,35%, екологічний податок — на весь прогнозний індекс — 26,7%, рентна плата за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин , а також плата за спеціальне користування водою і лісовими ресурсами на прогнозний індекс цін виробників — 26,5%.