"Капітуляція чи ні" - Віталій Портников

"Капітуляція чи ні" - Віталій Портников

Не будемо тішити себе ілюзіями. Якщо сьогодні на зустрічі представників контактної групи в Мінську українська делегація погодиться поставити свій підпис під так званою "формулою Штайнмайера", це буде означати фактичну капітуляцію команди Володимира Зеленського перед Кремлем.

Тому що згода з російським варіантом цієї формули буде означати проведення місцевих виборів на Донбасі в присутності російських військ і їхніх найманців, консервування існуючого на окупованій території антиукраїнського режиму і російського контролю над ним при номінальному "поверненні" територій до складу Україні. Ну і ніякого контролю над кордоном, його теж не буде.

І все це - просто в обмін на зустріч лідерів в "нормандському форматі". Навіть не на завершення конфлікту, а просто на можливість доторкнутися до руки Володимира Путіна.

Можна, звичайно, запитати себе - а навіщо Володимиру Зеленському все це на тлі скандалу з Дональдом Трампом? Хіба українському президенту мало ситуації, в якій він опинився? Йому потрібно створювати кризи одну за іншою?

Але це питання було б доречним, якби ми вважали, що Володимир Зеленський взагалі розуміє що він робить на посаді глави держави. Останні події показують, що цього розуміння в діяльності Зеленського просто немає.

Тому залишається тільки сподіватися, що Зеленський не піде на капітуляцію. Просто тому, що буде побоюватися її наслідків. Просто тому, що йому порадять поки що не робити різких рухів. Просто тому, що страх перед активною частиною населення може виявитися сильнішим за бажання домовитися з Путіним.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ