"Капець близько" - Віктор Бобиренко

"Капець близько" - Віктор Бобиренко

27 квітня Велика палата Верховного суду може поставити хрест на майбутньому України.
Ми зараз жваво обговорюємо можливий прихід Саакашвілі і Цушка та інші неадекватні кадрові рішення Зе! Ми обговорюємо карантин.
Між тим, головна подія наступного тижня – це суд. Брати Суркіси судяться у Верховному суді з державним ПриватБанком.
Але все попорядку.
1) У 2016 році брати Суркіси, які володіли міноритарним пакетом акцій (за їх словами) виявилися тєрпілами. Ігор Валерійович Коломойський заспокоював їх, що з банком усе норм, аж поки його не націоналізували. ІВК бабки вивів і вони лежать собі по офшорках, але Суркіси втратили.
2) Суркіси почали судитися – поверніть нам наші $250 млн. Суд тягнувся довго. У суді вони стверджують, що не пов’язані з Коломойським жодним чином.
3) При цьому, в іншому суді, проти Порошенка, який хотів викупити їх частку на 1+1 (25% акцій) і не викупив – вони прямо вказують, що з бізнесом Коломойського прямо пов’язані. Аж хочеться сказати: хлопці – ви визначіться.
4) Наш найгуманніший суд (вмотивовано$) «забувся» зробити запит до Лондона і вигукнути: хлопці, або хрестик, або труси! І спочатку Печерський суд (не ржать!), а потім апеляційний – визнав їх тєрпілами. Це при тому, що міжнародне право дуже чітко визначає: якщо люди повязані спільим бізнесом, вони є пов’язаними особами. А наш суд вважає інакше. В одному місці вони партнери – в іншому – ні.
5) Апеляція стала на сторону Суркісів по причині того, що якби звіт Національного банку України був оформлений неналежним чином. Оп-па. У нас суд визначає без екс пертизи, правильно там поставлені коми чи ні?. Ждіть, завтра вашу дитину у суді визнають незакононародженою, бо робили ви її у неналежній позі. А шо? Хіба не суд визначає, як правильно робити дітей?
Інша сюжетна лінія:
1) Ірина Венедіктова від початку каденції Слуг, ще як голова комітету кричала, що судова система, яку створювали при Порошенку погана. І Верховний суд – поганий (бо не призначений Зеленським);
2) Потім, у жовтні, Слуги внесли зміни у закон і збиралися зменшити кількісний склад суддів Верховного суду з 200 суддів до 100 (щоб списати нелояльних). Хоча і Венеційська комісія і вітчизняні експерти прорахували, що оптимальною якраз є кількість у 200 суддів.
3) Потім, після січня місяця, коли справа зі скороченням суддів (а суд потрібен свій і ручний) застрягла у КСУ – знайшли інший шлях – мотивація за методом: одне рішення – і вже можна на пенсію, бо і внучкам фатить.
4) Зараз уже суд такий як треба;
5) Венедіктова, яка тепер уже генпрокурор не кричить, що суд не такий. Але днями передбачливо зробила заяву, що прокуратура зробила все що могла для захисту інтересів держави (я тіпа не приділах, я в домікє). Тут же усі зрозуміли, що державі Україна погано з дому пишуть.
6) Напередодні розгляду справи Суркісів у Великій палаті у відпустку пішла голова Верховного суду Валентина Данішевська. Для мене очевидно – вона теж в доміку. Коли державу згвалтують ушльопки вона скаже, що її не було, а то б…
Тепер сюжетні лінії зійшлися. О 10:30, у понеділок, відбудеться лжеправосуддя. Інквізиція. Коли державі Україна присудять заплатити тим, хто її грабував десятиліттями. Попри очевидні факти пов’язаності Коломойського і Суркісів і міжнародний досвід у подібних справах.
Да, і головне, що за цим позовом послідують інші. Таких справ - на 29 мільярдів. Тобто держава Україна втратить більше мільярда баксів.
Питання: нахіба нам тоді транш від МВФ, якщо ми все одно бабки роздаємо доморощеним аферистам?
Для ІВК – це судилище – це можливість у подальшому відскочити від позовів державного ПриватБанку у Лондоні, на Кіпрі та Ізраїлі на 5,5 мільярдів.
Тому основний вигодонабувач у цьому процесі не Суркіси, а він.
А Україна втратить шанси колись повернути втрачені ще у 2016 році гроші у бюджет.
Да, а ми наступного разу знову проголосуємо за когось із корєшків Коломойського.
Питаю сам у себе: це колись закінчиться?

Віктор Бобиренко