Капсула, яка врятує всіх пасажирів під час аварії літака

Капсула, яка врятує всіх пасажирів під час аварії літака

Київський авіаційний інженер Володимир Татаренко розробив спеціальну капсулу, яка рятує пасажирів під час аварії літака.

Наприкінці жовтня в співтоваристві Street FX Motorsport & Graphics з’явилося відео з демонстрацією системи порятунку пасажирів при аварії літака. Зараз у ролика вже більше 17 млн переглядів. Ці цифри пояснюються тим, що через кілька днів після його публікації сталася аварія російського літака в Єгипті, повідомляє "Спектр Новини" з посиланням на Рідний Київ.

Система порятунку пасажирів, яка фігурує в цьому відео, розроблена київським авіаційним інженером Володимиром Татаренко. Вона здатна забезпечити практично гарантоване спасіння всіх пасажирів та екіпажу при авіакатастрофі в повітрі, на злеті і при приземленні.

Працюючи на Київському авіаційному заводі, інженер виїжджав у складі комісії на аварії антоновських літаків.

«Постійно бачачи ці жахи, знаючи статистику катастроф, я прийшов до деяких висновків. У людей неправильні висновки про аварії, адже причина 80 % аварій — це людський фактор (екіпажу і тих, хто готує політ) «, — розповідає винахідник.

Але при цьому конструктори літаків в усьому світі намагаються покращувати надійність самих літаків, так що людський фактор нікуди не дівається. Інженер вирішив знайти таке рішення, яке справлялося б з цією проблемою.

За даними Міжнародної організації цивільної авіації, близько 70 % аварій відбувається на сталому горизонтальному польоті. Виходом з цієї ситуації стала капсула, яка кріпиться до фюзеляжу і може при потребі відокремитися від літака за лічені секунди.