"Ким потрібно бути, щоб гратися з темою мобілізації у воюючій країні" - Тамара Горіха Зерня

"Ким потрібно бути, щоб гратися з темою мобілізації у воюючій країні" - Тамара Горіха Зерня

Отже, що ми маємо? 11 жовтня 2021 року Міноборони видає указ № 313 про перебування жінок на військову обліку, який фактично стосується половини працездатного населення України.

Два місяці про цей документ ні слуху ні духу. Вчора у соцмережах починають розносити новину, взявши її з профільного бухгалтерського сайту, на якому у статті для підприємств вказується про загрозу штрафів за його невиконання.

Ошарашені виборці – еее, секундочку, це що таке? Багато хто взагалі подумав, що це фейк, і я у тому числі. На сайті МО цього документа не було, у системі «Рада» також, ніби на «Лізі» знайшли, але це не точно.

Звісно, ми не повірили. Ну просто занадто кумедно і недолуго це виглядало. Тому що кампанія такого розмаху і масштабу не може бути секретною, про неї повинні трубіти з кожної праски як про вакцинацію.

Здається, і самі військові заскочені зненацька. Можу уявити, як обалділи колишні військомати, а теперішні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (до речі, запам’ятайте цю назву), коли їм почали надзвонювати стурбовані жіночки. Командування Сухопутних військ вбилося головою об стіну і пообіцяло провести брифінг.

На брифінгу Головнокомандувач ЗСУ сказав, що відповідний указ прийнятий… щоб порахувати жінок, яких можна використовувати під час захисту держави.

Зрозумійте правильно. Я не проти бути порахованою, і сама піду у військомат, тобто цей тир-пир центр, з усіма дипломами. Але при цьому хотіла б почути чітке повідомлення від вищого керівництва держави, яке не ховатиметься за спиною пана Залужного, а власним ротом скаже щось таке:

Ситуація в Україні вкрай складна. Ризик повномасштабного вторгнення росіян за нашими оцінками такий-то. Розширення переліку осіб, які зобов’язані стати на військовий облік, викликана такою-то потребою. Від вас конкретно вимагаються такі-то дії. Адреси центрів мобілізації та інформацію про контактних осіб у вашому районі можна отримати там-то. При собі мати перелік таких-то документів.

Звісно, я не військова людина. Я філолог-перекладач, і свою професію у переліку мобілізованих знайшла далеко не з першої спроби. Напевно, я не відрізню гаубицю від чого там? Ну хай буде від іншої гаубиці.

Але дуже добре можу відрізнити серйозну роботу від клоунади. Поки що нам показали дивне шоу, димову завісу. Якщо виявиться, що це все вигадали виключно для того, щоб поторбити підприємців та оштрафувати за відсутність реєстрації працівників – я не здивуюся.  

Цікаво, ким потрібно бути, щоб гратися з темою мобілізації у воюючій країні? Це щось із розряду «сеньйор Голодомор», не менше.