"Китай хоче стати новою Америкою" - Степан Гавриш

"Китай хоче стати новою Америкою" - Степан Гавриш

Вже після ударів по Севастополю, черевомовець Пу підтвердив, що його мирна пропозиція по Україні «поки в силі».

Америка має гарантувати нейтральний і без'ядерний статус України, а колективний Захід – скасувати всі введені проти Москви санкції.

Тоді Росія забезпечить демілітаризацію та денацифікацію українців, розстрілявши непокірних, переселивши незгодних подальше за Сибір. А решту манкуртів призначить малоросами.

Набирає енергії битва титанів за право написати новий світовий порядок. Скрижалів не буде. Тому, від імені сили, яка переможе. Воєнної, якщо Путіну зброєю вдасться примусити капітулювати Захід. Бо воєнна чи будь-яка інша, невдалим миротворенням, поразка України стане катастрофічною для США та ЄС. Їх лідерство буде припинено.

Більше. У Владіміра Путіна вже є план на репарації від них за спричинену шкоду Росії рестрикціями й воєнною допомогою Україні.

Економікою, якщо Китай і його чисельні союзники зможуть створити глибоку рецесію для західного альянсу, що примусить його поступитися перед загрозою автократичних революцій.

Політикою, коли біля бар'єра зійдуться західні демократії і їх союзники та Глобальний Південь, Африка, Азія на чолі з Китаєм та Росією.

Глобальний саміт у Швейцарії дав ідеальну можливість Пекіну створити контроверсійну, протилежну намірам Києва, світову систему країн, які не підтримали мирні ініціативи президента Зеленського.

Ще вчора на Генасамблеї ООН вони називали Росію агресором, вимагали припинити війну і вивести війська з України, заплатити компенсації через міжнародний реєстр збитків, створити міжнародний трибунал і засудити всіх воєнних злочинців.

Сьогодні Глобальний південь, частина Африки та південної Азії швидко формують новий політичний альянс, який має чітко виражену антизахідну спрямованість. Зрозуміло, й антиукраїнську, бо вимагає задовольнити інтереси Росії.

У відповідь на підписання політичних безпекових угод України зі своїми союзниками, більше як півтора десятками країн, Владімір Путін заключив договір з Північною Кореєю про стратегічне партнерство.

Він передбачає надання воєнної допомоги у разі агресії проти одного з учасників. Тобто, участь Росії у війні на боці КНДР, з Південною Кореєю, США, Японією чи Австралією.

В ньому також є зобовʼязання про військово-технічну співпрацю. Тобто, передачі Ину ракетних, супутникових технологій і у сфері створення підводних ракетно-ядерних субмарин. Це ядерна кнопка Кремля, на яку він буде тиснути, поки Вашингтон не відступить.

Це наслідок нової стратегії Китаю, який підписав з Росією угоду «Про стратегічне співробітництво та всеосяжне партнерство». Фактично визнав його союзником, і використовуючи Москву, аби «покінчити з гегемонією США у міжнародних справах».

По суті, у відповідь просувати ідеї західної демократії та прав людини на території автократій, вони оголосили справжню гібридну, асиметричну, війну геополітики, розколюючи світ на дві частини, дві сфери впливу.

Китай хоче стати новою Америкою. Росія і колишні країни Третього світу є лише ресурсом для досягнення своєї цілі. Російська агресія проти України – це портал для атаки на західну цивілізацію, щоб забезпечити домінування автократій.

Війна в Україні має вирішальне значення для встановлення майбутнього світового порядку. КНДР існує виключно у фінансовій і ресурсній підтримці Китаю. Договір з Росією лише розширює можливості цих своєрідних союзників формувати нову воєнно-політичну вісь з позиції сили.

Найближчим часом, виходячи з інсайду російського МЗС, Росія збирається підписати договір «Про всеосяжну співпрацю» з Іраном, де він знайшов усі необхідні формулювання. Одночасно індійська газета The Tribune повідомила про візит до Путіна 8 липня, за день до саміту НАТО у Вашингтоні, новообраного премʼєра Індії Нарендри Моді.

В 19 році він зустрічався з Путіним у Владивостоці. Делі не виступив із засудженням воєнного вторгнення в Україну, не став підписувати швейцарське комюніке, і є одним із головних російських інвесторів, купуючи ледве не половину її нафти.

Можливо титани підсліпуваті. Вони незграбно рухаються у будинку з кришталю, заповненого 8 млрд унікальних живих форм – людей. Вони не хочуть злазити з порохових бочок. Джо Байдену і Дональду Трампу, зважаючи на їх віковий досвід, життєву практику й унікальні знання, неминуче прийдеться прийняти це для їх управління світом, як дію непреложного історичного закону.

В цьому суть возвишення і страждання імперії водночас. З часів Ассирійської імперії, Перської імперії ахеменидів, Римської, Британської імперій, вони були успішними і тривалими лише із сильними лідерами й економічними та воєнними діями підтримувати стабільність, баланс на всіх підконтрольних територіях. Коли воля лідерів слабла, вони зосереджувалися на власних задоволеннях або внутрішній боротьбі за владу, слабкі обʼєднуватися і руйнували ще вчора всесильних.

За Сковородою, Америка сьогодні може перетворитись в червоне яблуко, в середині котрого є червʼяк. Важко зрозуміти, чи стоїть питання стратегії й відновлення глобального лідерства Америки, як умови її процвітання.

Україна може виявитися тією критичною точкою, натиснувши на яку Китай і Росія послабить ще досить молоду і прекрасну демократію, яка після Римської імперії своїм лідерством провела світ до нової цивілізаційної якості існування.

Це не тема дебатів Трампа і Байдена, Байдена і Трампа. Це проблема глобального виживання і переходу на інший, ще невідомий рівень цивілізації. Інакше, спільний скляний будинок може розсипатися.