Китайський виробник верстатів допомагає росії у протистоянні з Україною, - The Washington Post

Китайський виробник верстатів допомагає росії у протистоянні з Україною, - The Washington Post

За даними ООН, минулого року китайський експорт складних верстатів, які Москва використовує для свого оборонно-промислового комплексу, збільшився більш ніж у два рази.

Одним із постачальником такого обладнання є виробник лазерних верстатів Shandong Oree Laser Technology Co., який потрапив під санкції США минулого місяця.

Oree Laser виробляє лазерні труборізи, що застосовуються у цивільній промисловості, але також використовуються у виробництві військових безпілотників.

Китайський експорт до росії — це не тільки верстатобудування, а й спеціалізоване електронне обладнання та інші передові технологічні компоненти, які дозволяють Москві розширити військові потужності.

Міністерство фінансів США заявило, що Oree Laser постачало до росії металообробне обладнання та інші супутні товари. Через це на компанію наклали санкції як на одного із «постачальників обладнання для російського військово-промислового сектора».

Згідно з базою даних Comtrade ООН про глобальну торгівлю, Китай наростив експорт лазерних верстатів до росії. У 2023 році експорт становив понад 245 млн доларів. 2022 року — 162 млн доларів 2022 року. Російське вторгнення в Україну відбулося 24 лютого 2022 року. У 2021 році експорт лазерних верстатів з Китаю до росії становив лише 90 млн доларів.

Крім цього, у 2023 році У 2023 році Китай експортував до росії металообробні верстати на суму 390 млн. доларів, порівняно з 94 млн. доларів роком раніше. Росія стала повністю залежати від постачання всіх видів верстатів і комплектуючих до них із Китаю.