КЛІЄНТИ ДЖУЛІАНІ ХОТІЛИ ЗМІНИТИ КЕРІВНИЦТВО «НАФТОГАЗУ УКРАЇНИ»

КЛІЄНТИ ДЖУЛІАНІ ХОТІЛИ ЗМІНИТИ КЕРІВНИЦТВО «НАФТОГАЗУ УКРАЇНИ»

Андрій Коболєв, очільник української державної газової компанії – «Нафтогазу» – готовий свідчити в американському федеральному розслідуванні, де слідчі дії ведуться щодо бізнес-операцій Руді Джуліані. Про це він сам заявив у ексклюзивному інтерв’ю цієї п’ятниці.

 "Цілком ймовірно, що мене запросять для надання свідчень у цій справі,” сказав Андрій Коболєв, керівник «Нафтогазу», посилаючись на заяви його адвокатів та довірених осіб у США. “Якщо мене викличуть, я охоче приїду та свідчитиму,” додав Коболєв.

 Федеральні прокурори розслідують діяльність Джуліані через можливі фінансові порушення у передвиборчій кампанії та незаконне лобіювання (про це йдеться в опублікованих минулого тижня доповідях Bloomberg та the Wall Street Journal, які посилаються на невідомих американських посадовців та обізнаних осіб).

 У цих доповідях йдеться про те, що розслідування розвивається на підставі федерального провадження проти двох спільників Джуліані, Ігора Фрумена та Лева Парнаса, яких минулого місяця звинуватили у незаконному порушенні законів фінансування передвиборчої кампанії. Самого Джуліані ні в чому не звинувачували.

 Запланована закрита зустріч із Коболєвим для надання свідчень, про яку досі не повідомлялося, може пролити світло на недавні заяви американських та українських посадовців в галузі енергетики про спроби Парнаса та Фрумена задіяти свої зв’язки з Джуліані та Адмінстрацією Трампа задля усунення з посади керівників «Нафтогазу». Останні опиралися їхнім намаганням реалізувати прибуткову газову угоду з Україною.

 На питання про те, чи готується він надати інформацію саме про Джуліані, чи про Парнаса та Фрумена, посадовець відповів, “І те, й інше. Усе пов’язано.”

 Джуліані водночас був особистим адвокатом Президента Трампа та дипломатичним представником – і паралельно розвивав свої власні прибуткові бізнес-проекти. У одній чи кількох з цих ролей Джуліані співпрацював з Фруменом і Парнасом.

 Цієї весни, маючи на меті укладення угоди про газопостачання, Фрумен і Парнас також допомогли Джуліані тиснути на український уряд, щоб добитися відкриття провадження проти Джо Байдена, колишнього  Віце-президента та політичного суперника Дональда Трампа. Ту кампанію згодом викрив інформатор, скарга якого дала початок поточній процедурі імпічменту Президента Трампа.

 Джуліані, який у цю п’ятницю проігнорував прохання TIME про коментар, заперечував обвинувачення і наполягав, що не має нічого спільного з газовою компанією «Global Energy Producers», власниками якої є Фрумен і Парнас. “Я не маю особистиого зацікавлення у жодному бізнесі в Україні, включно з тим бізнесом,” заявив Джуліані the Journal минулого тижня.

 Коболєв відмовився прокоментувати те, що він зібрався розповісти слідчим про Джуліані чи двох його спільників: “Я б не хотів завчасно коментувати свої свідчення,” сказав ТІМЕпосадовець.

 Речник Південного округу Нью-Йорка у п’ятницю відмовився давати коментарі.

 Будь-які свідчення Коболєва додадуть до свідчень іншого посадовця з «Нафтогазу» -  Андрія Фаворова, який свідчив у четвер у Нью-Йорку.

 Коболєв перериває своє інтерв’ю для TIME у п’ятницю у київському офісі, пояснюючи, що хоче зателефонувати своєму колезі Фаворову і спитати, як пройшла його розмова із федеральними слідчими, та чи поїде Фаворов у п’ятницю знову давати свідчення.

"Він завершив свідчення вчора,” сказав Коболєв після телефонної розмови, що перервала інтерв’ю. “І він сказав, що все було дуже незвично,” додав про Фаворова очільник «Нафтогазу». “Сказав, що ніколи отак не давав свідчень. Я теж чув, що ці хлопці дуже… дуже серйозні, прокурори з південного регіону. Вони – одні з найкращих у Штатах.”

 Фаворов попросив з усіма питаннями звертатися до його речника, який вдень у п’ятницю так і не дав коментарів.

 Посилаючись на два неназвані джерела, які володіють інформацією, CNN 18 листопада повідомляє про те, що федеральні прокурори Нью-Йорку у рамках розслідування щодо Джуліані контактували з«Нафтогазом». Американський адвокат Фаворова наступного дня підтвердив the Associated Press, що його клієнт сам планував зустрітися зі слідчими. Раніше не було відомо про час зустрічі (у четвер) та про той факт, що прокурори не просили Фаворова приїхати ще й у п’ятницю.

 8 жовтня у доповіді АР було опубліковано деталі спроб спільників Джуліані змінити керівництво «Нафтогазу». Публікація описувала міжнародні схеми Парнаса та Фрумена для заміни очільників компанії, бо вони опиралися намаганням цих двох бізнесменів експортувати американський газ до України на вигідних умовах.

 Парнаса та Фрумена заарештували в аеропорту Даллеса минулого місяця і звинуватили у втіленні незаконної схеми вливання грошей іноземців для потреб та кандидатів Республіканської партії. Обидвоє чоловіків не визнали себе винними.

 Попри їхній арешт і поточне розслідування щодо Джуліані у Нью-Йорку, очільник «Нафтогазу» каже, що політична кампанія для усунення його з посади ще не закінчилася. “Ймовірно, що певний тиск ще є,” каже Коболєв у розмові з TIME. “Але чи це пов’язано з минулими подіями – така собі інерція того, що сталося, тих спроб, зроблених навесні, – я стверджувати не можу.”