"КОДЕКСИ АБО ОСТАННЄ ПОПЕРЕДЖЕННЯ" - Анатолій Матвійчук

"КОДЕКСИ АБО ОСТАННЄ ПОПЕРЕДЖЕННЯ" - Анатолій Матвійчук

Пишуть, що у неділю 17 грудня 2023 року блискавка вдарила в статую апостола Петра на храмі Богоматері Розарія, що розташований в архієпархії Буенос-Айреса – колишній єпархії нинішнього папи Франциска, повідомляє catholicvote.org.

Блискавка розтрощила німб на голові апостола Петра та відірвала його праву руку, що тримала ключ, який католики сприймають як символ папської влади.

Видання зазначає, що інцидент стався в день народження папи Франциска і за день до публікації декларації Fiducia supplicans, яка дозволяє благословення для одностатевих пар.

Наведений факт спонукає до філософських роздумів щодо дуже багатьох аспектів нашого життя, які будуть мати плачевні наслідки. Адже в основі усіх їх лежить порушення Кодексу.

Ні, не громадянського чи кримінального Кодексу держав, а взагалі широкого розумінню цього поняття.

Якщо ви погуглите слово "кодекс", то зрозумієте, що мається на увазі зібрання певних неписаних законів і правил, котрі вироблені певними людськими спільнотами задля кращого порозуміння як всередині цих структур, так і поза їх межами. Здатність цих спільнот дотримуватись таких загальноприйнятих правил дуже важлива, адже вона створює довіру в стосунках.

І навпаки - відсутність будь-якого кодексу максимально ускладнює справи.

Розуміння важливості кодексу пронизує все людське суспільство - від найвищих державних структур до жорстких кримінальних угрупувань чи тоталітарних сект.

Неможливо судити про жодну систему чи структуру, не ознайомившись із її Кодексом. У кримінальному світі цей кодекс іменується Понятіями - і той, хто живе "по понятіям", той завжди поважається більше, аніж будь-який "бєпрєдєльщік".

Багато хто чув вислів "без лоха і жизнь плоха". А це, між іншим, один із постулатів кримінального світу, який ділить світ на своїх і чужих. Звідси і правило - не паскудь там, де живеш і не живи там, де паскудиш.

До речі, останнє правило вийшло за рамки кримінального світу і пішло у світ тіньового бізнесу - і не лише його. Тому всілякі пахани і заправляли живуть поза межами своїх країн і керують через довірених осіб.

Кого саме та чи інша структура тримає за лохів - це важлива характкристика. Адже саме лохів можна розводити на гроші, але ні в якому разі не можна запускати руки в "общак" - бо тоді ти щур ("криса"), а до них немає жодної жалості.

Є також певний військовий кодекс, який забороняє без причин застосовувати зброю проти цивільного населення. Це вважається ганьбою в багатьох арміях цивілізованого світу і декларується ними при проведенні будь-яких операцій.

Ми багато чуємо про політичні вбивства чи кримінальні вироки - однак, не задумуємось, що у більшості своїй це покарання тих, хто порушив один із важливих кодексів.

Так, приміром, якщо ти береш великі гроші у певних політичних структур чи олігархів, а потім привселюдно в своїх піснях та інтерв'ю говориш, що все це має бути "пиж...но і стріляно", то ти порушуєш Кодекс і можеш бути покараний.

Якщо ти введений до певної кримінальної системи бізнесу, як людина, що має її прикривати, а замість того тікаєш до країни ворога і відкриваєш там секрети Системи - ти маєш бути публічно покараний.

Щодо нашої країни, до речі, то вона є справді демократичною з точки зору деяких кодексів. Ти можеш скільки завгодно і за що завгодно критикувати її владу, поки ти не закликаєш до її повалення або не стаєш частиною якоїсь іншої конкуруючої Системи і не скріплюєш свої відносини з нею взятими грошима, які і виступають певними гарантійними документами, які не можна нехтувати, бо відплата буде неодмінно.

Повага до всіляких внутрішніх "корпоративних" кодексів є безумовною на рівні існуючих Систем - і вона має глибокий сакральний підтекст. Іуда, який зрадив хреста, має закінчити життя на осиці, а його 30 срібників піти на благородну справу.

Заповіді Христа - це один із найважливіших моральних Кодексів, який не рекомендувалося порушувати навіть вихідцям з інших релігій, бо тоді починає працювати вселенський закон карми, по землі котяться погроми, заколоти та революції. І в цьому хаосі вже неможливо встановити причинно-наслідковий зв'язок і знайти справді винного, "бо всі согрішили"...

І коли ви відчуваєте на собі якийсь "гріх" спробуйте знайти причину - і ви обов'язково знайдете той бумеранг, який ви самі колись і запустили. Або це були ваші батьки чи діди. Колесо Сансари чи порочне коло розірвати ой, як важко - хіба що абсолютним покаянням і найвищою жертвою...

Тож, не будьмо такими легковажними, коли Бог, чи Доля, чи Фатум посилає знаки з неба. А раптом для когось це останнє попередження!?