"Коли дірка у голові – це відомий факт" - Тамара Горіха Зерня

"Коли дірка у голові – це відомий факт" - Тамара Горіха Зерня

З Зеленським є одна обставина, яка викликає стримане здивування у всіх. Люди знаючі, а особливо знаючі Зеленського, не мали жодних ілюзій щодо його особистості і талантів. Іншими словами, дірка у голові – це відомий факт. Ніхто і не чекав, що дірка спроможеться на щось більш-менш адекватне.

Я думаю, навіть якби Зе раптом вийшов і видав внятний абзац тексту без папірця чи суфлера, тут би почалася паніка. Пішли б чутки, що його підмінили, почалися б пікети з вимогою проведення примусової ДНК експертизи і таке інше. А доки він верзе те що верзе, як от із «трагедією в Одесі», це сприймається як нормально.

Якщо і були певні очікування, то, звичайно, від Коломойського. Абсолютно логічно, якщо ти просуваєш найнятого тобою артиста на посаду Президента, то робиш це не для того, щоб зробити артиста Президентом. Звичайно, ти маєш пул своїх людей, які заходять на ключові посади для реалізації твоїх задач.

І ці люди очікувано ідуть із твого корпоративного резерву. Це банкіри, юристи, бізнесмени, це переговорники і стратеги, це сірі кардинали кожного бізнесу, це ботаніки з рекордним IQ, заточені і вирощені виключно під одне. Розірвати на шматки, перетравити і скласти заново.

Саме таку команду свого часу привів Порошенко. Саме senior manager «Рошену» Дмитро Вовк придумав, розробив і реалізував схему «Роттердам+», ефективнішої за яку нема і не буде на енергетичному ринку України.

Саме президент «Богдану» та багаторічний партнер Порошенка Гладковський за два роки розморозив танкові заводи та створив ракетний щит в Україні – непідйомна робота, нереальна по складності та оперативності.

Саме Гонтарєва, «персональний банкір» Петра Олексійовича, очолила НБУ та висмикнула Україну з фінансового колапсу, втримавши навіть не на краю прірви, а діставши з дна цієї прірви. Саме вона провела кейс з «Приватбанком», за що їй вдячні українці потім спалили дім, але зробили це із путівками на курорти у зубах і повними щоками нових доходів.

Зеленський та інші персонажі з його гримерки можуть не здогадуватися про існування таких фахівців – зрештою, де вони могли познайомитися? У Кривому Розі? Але це нічого не означає. Якщо туземець думає, що гроші беруться у банкоматі, то це проблема туземця, а не банкомату.

Звичайно ж, на етапі реалізації цієї афери, тобто на етапі виборів, мав відбутися безпосередній діалог, щось типу «Ігарь Валерьєвіч, ви же людей дадітє? Ну кто все єто будєт делать?» І певно ж, Ігор Валерійович мусив дати людей. Це ішло за умовчанням, як два і два – чотири.

Мусив, але не дав. Ми ж не можемо всерйоз вважати людьми Коломойського чоловіка бухгалтера «Кварталу», який раптом очолює у нас стратегічну розвідку. Чи дрібного «продюсера Валєнтіна», який рулить Офісом Президента. Чи того нещасного мажора на самокаті, золота стеля якого – середньої руки грантик від непильної програми, чисто для підтримки штанів – який раптом вибивається у Прем’єри? Чи мертвяків навіть не з гнізда Януковича, а гнізда Кучми, яких раптом відкопали. Боже, вони згадали навіть про Цушка!

У мене фантазії не вистачає, щоб передбачити наступний етап падіння. Кравчук у Кабміні, чи що?

Тамара Горіха Зерня