"Коли голосно, то це завжди не просто так" - Олена Монова

"Коли голосно, то це завжди не просто так" - Олена Монова

В той самий час, як весь притомний світ відмовляється від закупівлі російської вакцини «Спутнік», лапті не можуть примиритись з таким станом речей і розгорнули потужну інформкампанію. З російських сайтів, орієнтованих на українську тематику, за останні тижні вилилась ціла ніагара дезінформації, спрямованої на дискредитацію американської (і не тільки) вакцини і просування своєї. Балалайну дезу щотижня гарненько препарують на Текстах.орг, я там регулярно пасуся і вивчаю, так би мовити, дезінформаційні тренди, а зараз лише хочу коротко зупинитись конкретно на темі Спутніка, бо щось дуже вже голосно з цієї сторони, а коли голосно, то це завжди не просто так.

Отже, які основні наративи, що їх просуває Кремль в українське інфополе, а наші ховрахи слухняно носять у защічних мішках.

1. Програма COVAX, учасником якої є і Україна, паплюжилась тим, що її російські пропагандони видають за випробування невідомо чого, а не щеплення сертифікованою вакциною. Стверджується, що Україну збираються зробити полігоном для випробувань, Штати буквально змушують українців робити щеплення, наприклад, один з гучних заголовків кричить «Американскую вакцину в Украине испытают на атошниках и стариках», а другий «США заставляют Киев прививать украинцев».

2. Активно просувається фейк про те, що начебто від побочки вакцини Pfizer померли шестеро добровольців. Це розійшлося так широко, що Рейтерс було змушене провести фактчекінг і опублікувати в себе на сайті спростування цього фейку: https://www.reuters.com/.../fact-check-six-people-have...

3. Ну і улюблена фішечка лаптєй, так це зробити з Росії жертву, а з абстрактного Заходу монстра, що використовує пандемію, аби завадити розвитку вєлікой і могучєй. Ну і отримати надприбутки, змушуючи весь світ купувати американське, куди ж без цього.

Але найцікавіше те, що вони писали власне про свій Спутнік.

1. Тут вже пішла в атаку чиста ідеологія: балалайки аргументують відмову України купувати російську вакцину тим, що українці не купують, аби не зруйнувати імідж Мордору як країни-агресора. Ну дійсно, який вже тоді в сраці агресор, якщо рятує життя українських хворих на коронавірус. І хєр з ними, з окупованими територіями, головне що живі залишились, спасіба братушкам, спаслі, радімиє.

2. Не вщухають й досі спроби нав’язати в українському суспільстві думку, що російська вакцина буде виготовлятись в Україні на українських потужностях. Було навіть названо підприємство — АО «Біолік» — але там оперативно опублікували офіційне спростування. Сюди ж додам історії про «підпільні поставки російської вакцини в Україну».

3. Ну і улюблена кремлівська тема — висміювання і дискредитація критиків Спутніка. Ось ця цитата з кремлівської помийки є дуже показовою: «Если есть возможность производить вакцину в Украине, а не дожидаться мифических поставок из стран «развитой демократии», то почему надо выбирать вариант “хочу умереть патриотом”?»

Не забуваємо, що гібридна війна продовжується, тому споживаємо інформацію відповідально, особливо в тих випадках, коли мова йде про гострі і резонансні теми.

PS
Писала цей текст ще наприкінці минулого тижня, але не виклала в зв’язку з певними сімейними обставинами. І от за той час, як я була на паузі, з’явилися відео, як вакциною Пфайзер роблять щеплення Майк Пенс і Бєньямін Нетаніяху. Хуйла, що робить щеплення Спутніком, я поки що не бачила, хоча животне дуже любить зненацька заголятися в непристосованих для цього місцях. А так був би шах і мат акулам імперіалізму, звісно.