Коли планують ввести обов’язковий техогляд на легкові авто

Коли планують ввести обов’язковий техогляд на легкові авто

Обов’язковий технічний огляд легкових автомобілів в Україні було скасовано майже 10 років тому. Але влада планує його повторне введення вже не перший рік. Міністерство інфраструктури на початку квітня 2021 року опублікувало законопроєкт, за яким техогляд повернеться у 2022 році.

Дві головні причини введення – це бажання дотримати вимоги ЄС (в Європі вже давно введено обов’язковий огляд) і підвищити якість автомобілів на дорозі. Основна проблема тільки одна – це можливий дефіцит профільних СТО, які займуться обслуговуванням авто на тлі величезного попиту на послугу.

Сам законопроєкт насичений нововведеннями. Перевізників зобов’язують оснащувати транспортні засоби тахографами та обмежувачами швидкості, а рядовим водіям доведеться частіше проходити перекваліфікацію. Таким чином, держава планує посилити контроль за дорожньою ситуацією і знизити кількість ДТП.

Цікаві також і терміни проведення техогляду. Нові автомобілі повинні будуть проходити перевірку через 4 роки після покупки, в той час, як старі машини будуть зобов’язані проходити ТО кожні два роки. Швидше за все, обов’язок проведення огляду прив’яжуть до року випуску авто.

На цей момент законопроєкт ще не прийнятий – можуть помінятися як терміни, так і інші правила. Очікувати повернення обов’язкового техогляду в Україні можна у 2022 році, коли ініціатива від Міністерства інфраструктури отримає остаточне оформлення і затвердження з боку законодавця.

Дорожній Адвокат