"Коли прокурорам можна вбивати" - Тетяна Доцяк

"Коли прокурорам можна вбивати" - Тетяна Доцяк

"Кусався, бився ногами і руками, уповзав з номерним знаком, катався по траві і ховався у кюветі". Так колишній прокурор Максим Марченко намагався втекти з місця аварії. Свідки його ловили, повертали назад, та він знову і знову намагався ретируватися.

Я обіцяла розказати вам про екс-прокурора, який дуже не хоче сидіти 10 років. ДТП трапилась на околиці Харкова майже одразу після резонансної аварії Зайцевої і Дронова у жовтні 2017-го, та тільки Марченко і досі на свободі, його не позбавили права керування авто, родичі загиблих заявляють про погрози, а активісти, що слідкують за справою, про намагання їх підкупити.

В ДТП загинули брати Шатохіни. БМВ Марченка врізалося в зад їхньої Славути. Свідки кажуть - Марченко буквально вивалився з водійського місця, ніжки підкашувалися, смерділо алкоголем, не телефонував до швидкої, не підходив до постраждалих. Натомість зателефонував папіку і прокурору. Папік з місця ДТП намагався забрати речі Марченка, а інший чоловік, який представився прокурором, забрав з місця ДТП самого Марченка. Марченко проведе ніч в приватній лікарні, і от дивина, ранком у нього вже не знайдуть і однієї десятої проміле алкоголю.

Марченко заявив, що з місця ДТП не тікав, вимушений був поїхати, бо били (свідки кажуть - ні). А з місця ДТП, скаже Марченко, забрали його без свідомості (знову ні)

Одразу після ДТП свідок на Опелі - єдиний, хто бачив механізм ДТП - засвідчить, Славута Шатохіних їхала по трасі перед його Опелем. А БМВ Марченка обігнало його Опель на швидкості 150-200 км на годину, після чого врізалося в зад Славути, що їхала перед ним.

Згодом водій з Опеля почне говорити, що Славута Шатохіних могла їхати не по трасі, а неочікувано виїхати з узбіччя. Ця версія, дивом, співпаде з показами самого Марченка і хоча пізніше свідок скаже, що до цієї версії його підвів прокурор, це дасть змогу Марченку зробити потрібну експертизу і заявити про значну провину в ДТП водія Славути.

А ще Марченко скаже, що в смерті Шатохіних винен не він, а лікарі швидкої - не правильно рятували. Експертиза на алкоголь покаже нуль. Експерти не встановлять швидкість БМВ (десь я це вже чула). Слідчі не встановлять пасажира Марченка, не знайдуть хто увозив його з місця ДТП, не допитають лікарів приватної лікарні, де перебував Марченко. Суддя відпустить його під заставу і не позбавить права керування авто.

А що прокурор? Валерій Бухан. Один з прокурорів у справі Зайцевої-Дронова, прокурор у скандальній справі з двома КІА, де цапом-відбувайлом зробили хлопця з незаможної родини, а так званого "мажоріка" відпустили.

Чергове засідання завтра, 13 серпня 2019-го о 10-30, у Московському суді Харкова.

Тетяна Доцяк