"КОЛИ СИЛОВИКИ ЗАЙМУТЬСЯ ГЕРУСОМ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"КОЛИ СИЛОВИКИ ЗАЙМУТЬСЯ ГЕРУСОМ?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

У той час, як усій країні показують багатосерійне шоу «суд над Порошенком», там де ідеться про завдання справді жахливої шкоди Україні, силовики демонструють просто вражаючу байдужість. Щойно суд зобов’язав генпрокуратуру порушити справу за фактом державної зради проти нардепа і голови комітету ВР з питань енергетики Андрія Геруса. За словами Олега Ляшко справу ДБР порушила, але схоже займатися нею вона часу не має – ДБР ще не всі клістрони зняла в бригадах ППО.

Натомість НАБУ продовжує розслідувати справу про схему «Роттердам+». А у той самий час під офісом президента України сталася перша сутичка між поліцією і шахтарями, які вже третій день проводять акції, вимагаючи погасити заборгованості перед ними по зарплатнях. Акція шахтарями заявлена як безстрокова. Сутичка з поліцією сталася через те, що шахтарі хотіли встановити намет, аби вчасно надавати допомогу тим хто перегрівся на сонці. Поліція їм цього зробити не дала – очевидно, шахтарів хочуть примусити піти через спеку.

Фан-клуб Геруса белькоче ніби акція шахтарів – то Ахмєтов шантажує Кабмін. Це відверта брехня, на акції вийшли шахтарі ДЕРЖАВНИХ підприємств «Мирноградвугілля», «Селідвугилля», тощо. Ідеться про працівників державних шахт. До чого тут олігархи?

Все ще не завершене розслідування по «Роттердам+» і акції шахтарів – події прямо залежні. У часи президента Порошенка, за демонізованого «Роттердам+» шахти працювали і мали може й невеликий, але стабільний прибуток. Ніні – ситуація категорично інша. Прем’єр Шмигаль щойно бадьоро відзвітував, що борги перед шахтарями у сумі 340 млн. грн були погашені. Міненергетики прем’єру заперечило – лишається боргу у 271 млн грн і погасити його можна тільки від реалізації вугілля. А реалізувати вугілля не вдається – його не купують, через завезене завдяки Герусу вугілля з Росії і з окупований районів Донбасу.

І це тільки зарплатні – а існують борги перед шахтами, крім з/п працівників. Наразі українська енергетики встановила сумний рекорд – дефіцит у галузі сягнув 50 мільярдів грн, з яких на вугільну галуз припадають 16 мільярдів грн.

Чому так сталося? Та саме через героїчну і безглузду боротьбу із формулою «Роттердам+», справу по якій закрити треба було ще у 2018 р. банально через відсутність складу злочину, про що свідчили експертизи. А вже в червні Зеленський підписав з «клятим» МВФ меморандум, в якому формула на газ для населення (Амстердам+) один в один повторює Роттердам.
Саме на байках про «злочинний Роттердам+» розповсюджених ЗМІ і когортою «експертів» із Герусом на чолі, до влади дорвалися нинішні керівники енергетичної галузі. Результати їхнього господарювання ми спостерігаємо прямо зараз. «Центренерго» з якого вивели 4 мільярди грн через фірми, пов’язані з олігархом Коломойським. Розкрадання «Центренерго» власне вже стало символом корупції Зеленського. І Володимир, якому про це докладали ще в серпні, покриваючи руками Геруса вивід мільярдів вже не може ховатись за фрази «я розберусь». Бо вже зрозуміло хто керує процесом.

На цьому тлі Андрій Герус виявився одним з трьох найбагатших нардепів у фракції «Слуга народу», хоч в приватному бізнесі він НЕ працює з 2016 р., а до єдиної фірми його дружини – до біса питань.

Але не переймайтеся, з Геруса все це – як з гусака вода. Не звертаючи увагу на грюкіт касками під Кабміном, він проштовхує прийняття законопроекту №3657-1, яким за словами лідера радикалів Олега Ляшка, знову намагається відновити імпорт електрики з Росії.

А справді чого боятися Герусу? Хто до нього матиме претензії? ДБР і Генпрокуратурі не до нього – вони влаштовують фарс «суд над Порошенком» і роблять небоєздатними бригади ППО. А шахтарі? Скажемо чесно – вони зробили це разом. Переконаний, коли запахне смаленим – Герус їм про це нагадає.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко