"КОЛИ ВИ ОБИРАЄТЕ КАНДИДАТА" - Олег Пономар

"КОЛИ ВИ ОБИРАЄТЕ КАНДИДАТА" - Олег Пономар

Я хочу написати про те, що під час виборів треба тримати в голові (сьогодні мій пост — про самого виборця, а не про претендентів на пост). Отже, виборцеві важливо:

1️⃣ Розуміти що таке причинно-наслідковий зв'язок, логічний ланцюжок. Наприклад. Без виходу з-під московського ярма, без набуття де-факто, а не лише де-юре, незалежності від Московії (цю реальну незалежність Україна більш-менш вирвала Майданом і продовжує за неї воювати вже п'ять років) жодні інші речі в майбутньому України нема сенсу навіть обговорювати. Жодні — ні про економіку, ні про рівень життя, ні про що. Лише незалежна Україна може у перспективі (близькій чи віддаленій) розвиненою европейською країною. Колонія не розвиватиметься і не прогресуватиме, бо це не вигідно метрополії (Московії). Метрополії потрібна лише корупційна рента та геополітичний статус-кво — жодні НАТО й ЕС.

2️⃣ Розуміти що таке пріоритет. Розуміти, що важливішим є сьогодні, а що може трохи зачекати. Як розташувати виклики і завдання України, наприклад, списком від 1 до 20, але за порядком важливості. Цей пункт дуже тісно переплітається з пунктом 1.


3️⃣ Вміти бачити трохи наперед. Вміти бачити напрям (вектор) руху країни. І прораховувати хоча би на кілька кроків і на кілька десятиріч наперед. Вміти дивитися трохи з висоти і бачити всю картинку загалом (геополітика-історія-політика-економіка-ідеологія-менталітет), а не лише під ноги і під ніс. Мати здатність (хоча би мінімальну) до розуміння історичної діалектики (Колесо Історії).

4️⃣ Мати певний інтелект. Потрібен певний рівень інтелекту, який дає змогу міркувати як у попередніх пунктах.

5️⃣ Бути гнучким. Не бути впертим і не мати гордині. Якщо ти помилявся пару років тому, то немає нічого поганого і страшного в тому, якщо ти переконався у правоті свого друга, наприклад. І визнав, що скоріш за все, його аргументи й приклади є правильними. Це важкий пункт (для людської натури). Вміти прислухатися, якщо відчуваєш, що трохи бракує інтелекту.

6️⃣ Бути просто добрим (не бути злою людиною). Вміти вибачати. Вміти приймати. Вміти любити. Бути оптимістом. Бачити позитив в речах та подіях. Це теж важливий пункт, бо я помітив, що песимісти як правило голосують хибно (для майбутнього України).

Олег Пономар