"Коло замкнулося" - Тарас Чорновіл

"Коло замкнулося" - Тарас Чорновіл

От мені вічно не щастить натрапити на якусь фу... Зайшов на кухню, думав до вечері включити криміналістичний серіал (якраз "CSI місце злочину" йде). Включаю, а там якийсь інформаційний канал чергове посланіє Зеленського транслює. Якраз потрапив на слова про те, що тепер медикам будуть надавати доплати, а тим, які працюють з хворими на коронавірус, стануть виплачувати щось на зразок бойових у наших військових на фронті та у такому ж розмірі.

Якби я не був таким пронирою, та не ліз завжди в деталі, то навіть міг би розчулитися від такої турботи нашого чуйного презідєнта до медиків. Але ж я людина зла, недобра та придирлива до деталей. І відразу помітив, чого не було сказано в заяві Зеленського. А не було уточнення, звідки будуть спрямовуватися ці кошти. А це дуже важливо. Бо для чесності він мав сказати, що ці кошти виділить уряд за рахунок державного бюджету. А для цього треба, щоб МОЗ підготував розрахунки, Мінфін розробив, а Кабмін затвердив законопроект і все це було передано депутатам для ухвалення у Верховній Раді. Доки сума могла б бути ще не надто великою, це можна було б тимчасово проводити постановою уряду через перерозподіл уже існуючих бюджетних статей. Але тоді це буде вже не подачка від президента, а добра справа від урядовців чи депутатів.

Але якщо такого рішення нема. А його нема. А якесь формальне рішення президента буде, то ці виплати таки робити доведеться. Але не з державного бюджету, а з місцевих, бо медицина фінансується саме місцевими радами, але за потужної участі держави через необхідні субвенції. Отже, як і з першим "вірусним" законом, уся вага витрат і далі покладається на місцеві бюджети. При Порошенкові й уряді Гройсмана вони завдяки фінансовій децентралізації почали трошки набирати ресурсів. Зараз їх активно обнулюють, оскільки держава зі себе всі видатки й втрати скинула на місця. Отже й на обіцяні Зеленським доплати має шукати гроші не його каманда маладая, а мери й місцеві ради.

А тепер найгірше. У нас складна бюджетна система, при ній частина коштів спершу йде до Києва, а потім там перерозподіляється й у вигляді субвенцій повертається на місця. Це не подачки центру. Це безумовний обов'язок уряду. Він не має права не надати ці субвенції, які є основою фінансування медицини. Але з осені усе більше й більше їх розмір урізають, бо урядовці зруйнували економіку й провалили план збору надходжень. А зараз Кабмін узагалі підготував секвестр (урізання) бюджету, де однією з головних жертв стають якраз субвенції місцевим бюджетам. Коло замкнулося. Увесь тягар від карантинних і медичних заходів звалюють на місцеві бюджети, гроші, натомість, у них відбирають. А тепер ще й зобов'язують виплатити доплати, на які нічого додаткового не дають. На них уже коштів точно не буде. Доплати в більшості областей не виплатять. Винні будуть місцеві Ради, а клептократи й мародери з уряду та президент на їх чолі - висловлюватимуть щире обурення й вимагатимуть покарання "бездушних винуватців"...

Падлюки мерзенні й мародери!..

Taras Chornovil