Коломойський мріє про фінансовий реванш навіть ціною стабільності України

Коломойський мріє про фінансовий реванш навіть ціною стабільності України

Економіка України не зможе довго залишатись стабільною, якщо ми й надалі будемо демонструвати міжнародним партнерам та інвесторам порушення законів та непрозорість ухвалення судових рішень.

Про це сказав депутат фракції "Європейська Солідарність" Ростислав Павленко в ефірі 5 каналу, коментуючи ймовірність повернення ПриватБанку у власність олігарха Ігоря Коломойського.

"Економіка 2019 року принципово відрізняється від стану економіки у 2014 році. Тобто "подушка безпеки" напрацьована за п’ять років, – зауважив депутат.

"Але якщо Україна і далі посилатиме такі сигнали не тільки Міжнародному валютному фонду, а партнерам, інвесторам, світовій економіці загалом, то ніякої "подушки" не вистачить", – підкреслив Павленко.

"Навіть міцніші країни при такій поведінці мали б дуже серйозні проблеми", – додав депутат.

Він нагадав, що Коломойським останнім часом наговорив дуже багато цікавих речей, починаючи з відомого інтерв’ю The New York Times, де він погрожував танками біля Варшави і говорив про 100 млрд доларів, які Росія може позичити Україні. Політик зазначив, що ця сума приблизно дорівнює ВВП України.

Ростислав Павленко нагадав також про рішення суду, яким фактично подаровані групі "Приват" 7,5 млрд грн. В той же час він зауважив, що в державному бюджеті 2020 року на 7,5 млрд скорочується обсяг субсидій, які будуть відшкодовані людям.

"Збіг по цифрах доволі цікавий. І вже зрозуміло, що ці всі рахунки будуть оплачувати українські платники податків з власної кишені", – сказав депутат.

"І якщо все таки це буде реалізовано, то Україна ще надішле сигнал світовому співтовариству, що до цивілізації їй ще досить далеко", – підкреслив Ростислав Павленко.

Він також нагадав, що Лондоні триває суд між ПриватБанком і Коломойським, де Коломойського і його партнерів примушують виплачувати багатомільйонні виплати. "Зважаючи на те, що розгляд справи триває, і як говорять експерти, Коломойський там має мало шансів", – також додав він.

За словами Ростислава Павленка, саме тому Коломойський так квапиться з рішеннями судів в Україні. "Тому він поспішає. Чому такий поспіх, такі близькі дати? Він поспішає, що це було зроблено чим швидше, щоб розсварити Україну зі світовим фінансовим співтовариством. Як казав Коломойський в одному інтерв’ю, "дефолт ще нікому не шкодив", – резюмував політик і додав, що дефолт вигідний для олігарха, який може скупити за безцінь активи, а от звичайні громадяни втратять свої заощадження і стануть біднішими.