"Коломойський оскаржує право "Ощадбанку" на $1,3 млрд російських активів" - Влад Пономар

"Коломойський оскаржує право "Ощадбанку" на $1,3 млрд російських активів" - Влад Пономар

Компанія Коломойського "ІКБ-Інвест" звернулася до Верховного Суду зі скаргою на постанову суду, якою було задоволено заяву "Ощадбанку" та надано дозвіл на виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражу про стягнення $1,1 млрд.

Кошти мають стягнути з Міністерства юстиції РФ в якості компенсації за експропріацію активів банку в Криму. З урахуванням відсотків, загальна сума вимог "Ощадбанку" до РФ становить $1,3 млрд.

"ІКБ-Інвест" просить Верховний Суд скасувати рішення Київського апеляційного суду від липня 2019 року.

Засновником "ІКБ-Інвест" є "КУА "Фінансовий капітал" - фірма Коломойського і Боголюбова, які отримали рішення Арбітражного суду Гааги про стягнення $159 млн з РФ в якості компенсації за нерухоме майно, експропрійоване у "приватівців" в Криму після його анексії Росією.

В рамках виконавчого провадження щодо виконання Арбітражного суду Гааги в березні 2020р відбувся аукціон з продажу 99,77% акцій "Промінвестбанку". Переможцем цього аукціону стала фінкомпанія "Фортіфай", яка пов'язана з оточенням Коломойського.

У той же час Антимонопольний комітет надав дозвіл компанії Тігіпка на придбання "Фортіфай" і прав на 99,77% акцій "Промінвестбанку".

Згадана вище скарга "приватівців" до Верховного Суду про право "Ощадбанку" стягнути російські активи в Україні є фактично продовженням протистояння "приватівців" і "Ощадбанку", яке триває з осені 2019р.

Влад Пономар