"Коломойський завдає удар у відповідь або Далгі атдают толька труси" - Віктор Бобиренко

"Коломойський завдає удар у відповідь або Далгі атдают толька труси" - Віктор Бобиренко

Це улюблена приказка Ігоря Валерійовича. Але по порядку.
Давно не було чути про Коломойського. У розпал виборів його вуха стирчали тільки за партією «За майбутнє».
Але Ігор Валерійович не сидів тихо. Він сапував свою грядку.
В Раді скоро буде розглянуто два законопроекти: 4119 і 4120.
Вони якраз і стосуються боргів «Укрнафти».
Тут не треба плутати: є НАК «Нафтогаз». Національна компанія. Керує нею Андрій Коболєв, з мільйонними зарплатами.
А є ПАТ «Укрнафта». Там теж більшість акцій належать державі через «Нафтогаз». А Колоиойському – лише 43%. Але справа в тому, що ІВК – контролює наглядову раду компанії. А значить – кадри.
З 2016 року – коли Коломойський посварився з Порошенком – «Укрнафта» забила на все і не платить навіть рентних платежів, боргів і штрафів. А рента береться – за викачані газ і нафту і складає в бюджеті держави десь близько 4-5%.
Але найбільший викачувач із наших надр – саме «Укрнафта». На балансі – 25 бурових установок, 1891 нафтова і 162 газові свердловини, 537 АЗС. Не слабо, да? Скільки ми недоотримали за цей час в бюджет?
Правильно – 30,5 мільярдів гривень. Це звичайно менше, ніж ІВК викачав з «ПриватБанку», але теж не слабо, погодьтеся.
І ось, ці добрі люди вносять в Раду два законопроекти: 4119 – це зміни до закону «Про Державний бюджет». Там наче нічого страшного і депутатм кажуть, о, це технічне питання. Там просто пропонується, що гроші, які зайдуть на рахунки Казначейства – будуть потім зараховані не у загальний фонд, а у спеціальний. Якраз на спецфонд НАК «Нафтогазу».
Ми знаємо, що більшість Слуг народу категорично не відрізняють загальний і спеціальний фонди, тому і питань не задають.
Закон 4120 – змінами до Податкового кодексу дозволяє це зробити.
Але як вони хочуть це зробити?
Коболєв заявляє, що треба розвестися з «Укрнафтою». Але для цього треба вирішити спірні питання. Як? Видати ІВК відступні.
“Нафтогаз отримує 32,3 млрд грн за постачання газу на умовах ПСО (публічних спеціальних обов’язків при закупівлі газу), визнає цю компенсацію як дохід, на який буде нарахований податок на прибуток у розмірі 5,8 млрд грн. Потому Нафтогаз має сплатити Укрнафті за 2,06 млрд куб. м газу, поставленого у 2006 році (15,1 млрд грн) та авансовий платіж за газ майбутнього видобутку (24,1 млрд грн). З цих коштів Укрнафта погасить 10,4 млрд грн податкового боргу, 8,7 млрд грн штрафів та 11,5 млрд грн пені (всього 30,5 млрд грн)”.
Без 100 грамів тут не розібратися.
Але у прикупі виявляється, що замість того, щоб в рахунок боргу у 30,5 мільярдів державі відібрати у Коломойського все – Нафтогаз виплачує йому 39 мільярдів гривень.
Шах і мат. Каму я должен – всєм пращаю – говорить ІВК.
І це все вже може статися дуже швидко.
У мене тільки уточнення. Кожному жителю України, у тому числі й неповнолітнім – треба скинутися Коломойському десь по тисячі гривень. Щоб він добре почувався.
А можна так, щоб заплатили тільки тих 13 мільйонів сміливих, які проголосували за соратника ІВК – Володимира Зеленського? Якраз по три тисячі на брата.
А то якось не по фен-шую – вони голосували, а платити і я мушу. І за себе, за дружину, за дітей.
Якось воно не тойво.
За голосування відповідати треба.

Віктор Бобиренко