"Компанія Meta відключила одну з найбільших мереж російської пропаганди" - Агія Загребельська

"Компанія Meta відключила одну з найбільших мереж російської пропаганди" - Агія Загребельська

Meta знищила велику мережу, створену в Росії, та націлену в першу чергу на Німеччину, Францію, Італію, Україну та Сполучене Королівство.

Це була найкрупніша та найскладніша російська операція, яка була зірвана з моменту початку війни в Україні. В звіті Meta йдеться, що вона являє собою незвичне поєднання витонченості та грубої сили.

Операція мережі почалася в травні цього року.

Мережа видавала себе за легальні новинні організації в Європі та розміщувала оригінальні статті під прізвищами та з фото реальних журналістів, які критикували Україну та українських біженців, хвалили Росію і стверджували, що санкції Заходу проти Росії призведуть до зворотних результатів. У деяких випадках це була повна копія оригінальних статей розміщених на справжніх сайтах, але з додаванням приписок типу потрібно зняти санкції з Росії. Сайт, який використовувався в Україні, копіював РБК.

Потім вони просували ці статті через безліч інформаційних сервісів, включаючи Facebook, Twitter та Instagram.

Здебільшого мережі працювали німецькою, французькою, англійською, італійською, іспанською, російською та українською мовами

Крім іншого, операція, наприклад, створила петицію в Німеччині з вимогою припинити таку недопустиму щедрість відносно українських біженців.

Також в YouTube розміщувалися відеоролики про зростання цін в Німеччині, що викликано санкціями проти Росії, про крадіжки, вандалізм, проституцію, насилля та несплату за проїзд потягами з боку українських біженців.

У Сполученому Королівстві, наприклад, поширювалися меми, які відображали, що Зеленському не подобається, що Байден відволікається на Тайвань

В червні почали поширюватися повідомлення про корупцію в Україні.

Увага одно з таких фальшивих сайтів була спрямована на вплив на українську аудиторію. Два - на Францію. Два - на Італію. Три - на Латвію. Чотири - на Сполучене Королівство. П’ять - на Німеччину. З 16 липня були створені 40 нових сайтів, майже вся увага яких була націлена на Німеччину. Створення сайтів сповільнилося в серпні та прискорилося у вересні

Приводом для розслідування став звіт, підготовлений німецькими журналістами.