Комплекс манії величі

Комплекс манії величі

Бажання написати цю статтю у мене виникло після новорічного привітання нашого «найвеличнішого», і тим більше після того, як у ЗМІ появилася інформація, як проходив запис цього привітання. Тому я вирішив звернути увагу на деякі аспекти того, що ж все-таки відбулося. Те, що Президент категорично не любить щоб його критикували, це я думаю побачило уже багато людей. Але хотілося би звернути увагу на інше - на манію величі першої особи держави. Будь яка позитивна інформація щодо діяльності влади подається як виключна заслуга однієї людини. Я не можу згадати хоча б один приклад, коли Президент відкрито взяв на себе відповідальність за провалену справу. У нього винуваті всі, крім його «великого». Але те, якому форматі провели запис Новорічного привітання – це вже перебір. Кім Чен Ин тут відпочиває,не кажучи вже про Л.Брежнєва. А те, що зйомки із використанням дітей проводилися у нічний час, то вже виходить за рамки здорового глузду. Да, дітям (5-8 років) було надзвичайно «цікаво» слухати про будівництво доріг, про величезні заслуги першої особи у цьому, про кредити для населення, про те, у яких важких умовах працює Президент і т.д.. І ви знаєте, для чого були зібрані ці діти? А для того, щоб грати позитивні емоції на своїх обличчях для цього бездара, і всього за 500 грн. Це все було написано в оголошенні під час набору. Тільки повні слабаки можуть прикриватися дитячими емоціями… Мені огидно це сприймати, як і багатьом людям. До чого ми уже дійшли буквально за два неповних роки?

Да, згадався ще один приклад у новітній історії України, коли під час поїздок по державі вивішуються плакати зі словами, які говорив Зеленський. Слова у загальному ні про що, але суть у тому, що ми вже це проходили до 1991 року…

Аналізуючи поведінку Зеленського, можна уже із впевненістю говорити про те, що у людини розвивається комплекс манії величі. Я звертав увагу на це ще на початку його каденції, за що отримав масу звинувачень у свій бік та різних «компліментів».

І так, що ж таке манія величі за визначенням? Манія величі (мегаломанія) — психопаталогічний стан людини, що характеризується ілюзорними фантазіями щодо наявності в неї надзвичайної сили, актуальності, всемогутності, а також завищеної самооцінки.

Розвиток хвороби призводить до того, що людина концентруює всі свої думки і всю увагу на власній персоні, його дії, розмови і ставлення до інших визначаються свідомістю власної винятковості, вищої місії і так далі. Поступово у хворого зникає критика до своєї поведінки, висловлювання і вчинки стають все більш дивними і хвороба переходить в стадію розгорнутих клінічних проявів. 

Для них характерні:

- Завищена самооцінка — хворі не тільки самі впевнені в своїй досконалості, але і вимагають такого ж ставлення від оточуючих.
-Патологічна активність — люди, які страждають від подібного розладу, можуть бути надзвичайно активними. Вони готові переконувати всіх у своїй величі, розповідати про себе або займатися будь-якою іншою діяльністю, пов’язаною з власним звеличенням практично 24 години на добу.
-Різка зміна настрою — періоди підвищеного настрою швидко змінюються депресивними епізодами, зміна настрою відбувається дуже швидко і іноді без видимих причин.
-Різке негативне ставлення до критики — хворий не просто не сприймає критику, а вкрай негативно, навіть агресивно ставиться до неї. Він категорично відмовляється визнати або навіть допустити помилковість своїх переконань і наполягає на них незважаючи на будь-які докази зворотного.

Точні причини виникнення манії величі не відомі, вважається, що є ряд факторів, які можуть спровокувати розвиток хвороби у людини, а саме - підвищена самооцінка та низька самокритичність, алкогольна і наркотична залежність. Щодо останнього, то хочеться пригадати поведінку Президента під час його візитів до Івано-Франківська та Запоріжжя. Там у багатьох людей виникло запитання щодо неадекватної поведінки Зеленського. Те, що диму без вогню не буває, говорить і той піар хід, який зробила команда майбутнього Президента щодо здачі аналізів на алкогольну та наркотичну залежність кандидатів. Звичайно, все було переведено у площину хі-хі та ха-ха. Але неприємні враження від того залишилися. Зараз вони підтверджуються в багатьох випадках, а це лише говорить про те, що не здоровий та залежний Президент є великою небезпекою для країни.

Якщо наведені прояви поведінки не про нашого Президента, то тоді я не знаю, як йому потрібно себе вести у соціумі, щоб це побачила більшість населення. Але ми повинні уяснити одну закономірність такої поведінки, а саме, що рано чи пізно такі правителі встановлюють диктатури в управлінні державою, а це вже веде до значних негативних наслідків. Як тут не пригадати минулорічне інтерв’ю Зеленського одному західному виданню, де він прямо сказав, що вішав би людей, але закон не дозволяє…. Хто хто, а українці більше за всіх витерпіли диктатуру та репресії на своїй шкурі у часи правління комуністів. А у нашому випадку це може мати дуже трагічні наслідки через те, що наш Президент абсолютний профан у політиці і на цьому можуть зіграти, в першу чергу, антиукраїнські сили.