"Конкретне прізвище «причини»" - Карл Волох

"Конкретне прізвище «причини»" - Карл Волох

Одним із перших законів нового парламенту, прийнятим ще в турборежимі, було продовження особливого порядку реструктуризації банківських кредитів. Закон мав показати Заходу «технократичність» нового уряду, конструктивне ставлення до бізнесу і цивілізовані підходи до вирішення такого роду ситуацій по відношенню до добросовісних компаній і їхніх власників, котрі припустилися дефолтів по своїх кредитах через незалежні причини, такі, наприклад, як світова криза, банкрутство партнерів-дебіторів тощо.

Причому, закон цей має й суто практичне фінансове значення, бо спонукає компанію працювати й віддавати реструктуровані борги, нехай і довше та на більш пільгових умовах, аніж просто банкрутувати і розпродувати (нерідко, за безцінь) заставне майно. Та й тут через корупцію судів ніяких гарантій для держави немає.

Але пройшов якийсь місяць-другий, як влада продемонструвала на прикладі Бахматюка, що всі ці декларовані підходи є, насправді, фікцією, бо агромагнат реально добивається угоди з державою і реструктуризації власних фінансових зобов‘язань на 8 мільярдів гривень. Причому, інтерес держави тут очевидний: зберігається величезне підприємство, де працюють десятки тисяч людей, великий платник податків і один із провідних експортерів. Очевидно також, що розпродаж активів компанії не дасть і близько такої суми.

Чому ж позиція держави тут є настільки нелогічною? Все вказує на конкретне прізвище «причини» - Богдан. Він сам має дуже серйозні інтереси в аграрному секторі, а його молодший партнер - Сольський, голова профільного комітету ВР - не надто приховує свій інтерес до активів Бахматюка. Тому нікому не цікавий державний інтерес, їм потрібно, використовуючи правоохоронні органи, зацькувати підприємця і нажитися самим.

А тепер два невеликі інсайди:

1. Саме після ультимативної розмови з Богданом Бахматюк направив свій автомобіль прямо з Банкової до аеропорту і вилетів за кордон. І ультиматум стосувався далеко не державних інтересів.

2. Близька до правлячої команди людина з цілком іншого приводу недавно сказала мені фразу: «Люди там є різні, але Богдан - уособлене зло».

Карл Волох